Megfékezték a kaliforniai erdőtüzek felét

Megfékezték a kaliforniai erdőtüzek felét

Immár 109 ezer hektárra nőtt az égő terület nagysága, ami a harmadik legkiterjedtebb tűz az amerikai államban a pontos feljegyzések 1932. évi kezdete óta. A legnagyobb tűz, amelyet Cedarnak neveztek el, 110 ezer hektáron pusztított 2003-ban San Diego megyében. A tűzoltók becslése szerint a mostani, december 4-én keletkezett, Thomas nevű tüzet január 7-ére tudják megfékezni, de a területe akkorra már rekordot fog dönteni.

Hírdetés

A Santa Barbara megyei tűzoltóság által közreadott képen egy repülőgép tűzgátló anyagot dob le a lángoló növényzetre a kaliforniai Montecitónál Fotó: MTI/EPA

A Thomas továbbra is veszélyeztet több települést Los Angelestől északnyugatra, és 18 ezer ember egyelőre nem térhet vissza otthonába. Több mint ezer építmény – köztük legalább 750 lakóház – már leégett. Az anyagi kár eddig 117 millió dollár. A tűznek eddig két halálos áldozata van, egy tűzoltó és egy 70 éves asszony. Tizenegy szövetségi állam több mint 8000 tűzoltója küzd a lángokkal Kaliforniában, ahol Donald Trump amerikai elnök december 8-án szükségállapotot rendelt el.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »