Megérteni Mohácsot

Megérteni Mohácsot

Szombat délután a kolozsvári magyar főkonzulátus rendezvénytermében mutatták be Cey-Bert Róbert Gyula 1526: a végzetes mohácsi úttévesztés. Béke vagy 150 év háború! című könyvét.

00cey22_bCey-Bert Róbert

A meghívottakat Dr. Laky-Takács Attila főkonzul köszöntötte, majd Püski István, a könyvet gondozó Püski Kiadó és Könyvesház vezetője beszélgetett a szerzővel. A könyv szerzőjének, Cey-Bert Róbert Gyulának már számos történelmi témájú kötete jelent meg, ezúttal a mohácsi csatához vezető eseményeket vizsgálta.

A szerző eredetileg egyébként gazdaságtudományt és szociológiát tanult Svájcban, az 1956-os forradalomban való részvétele miatt ugyanis el kellett hagynia Magyarországot. Elmondta, évekig dolgozott a mostani köteten, a helyes adatok összegyűjtése nem volt könnyű feladat. A könyv a „Melyik úton maradjunk?” kérdéssel kezdődik, Cey-Bert Róbert ebben a részben fejti ki, miért vállalta a magyarság 1526-ban a rengeteg áldozattal járó háborút az Oszmán Birodalommal.

„A magyaroknak két választásuk volt: vagy csatába indulnak, vagy behódolnak és a Török Birodalom adófizetői lesznek” – magyarázta a történész. A szerző bemutatta a mohácsi csata előtt történt eseményeket, azt, hogy mennyire nehéz volt a magyaroknak meghozni a döntést, hogy harcoljanak vagy behódoljanak. Ma már persze mindenki tudja, hogyan döntöttek elődeink, Cey-Bert Róbert alkotása azonban segít eligazodni a korabeli események útvesztőjében, az olvasó jobban átláthatja, mi vezetett a mohácsi vészhez. A történelmi események bemutatása után a szerző azt is elárulta, hogy a műnek még lesz két folytatása, ez ugyanis az úgynevezett magyar–török trilógia első kötete.

Majláth Réka


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »