Megérte fellebbezni (Érettségi Háromszéken)

Megérte fellebbezni (Érettségi Háromszéken)

Az érettségi előzetes eredményeinek kihirdetése után megóvott 383 dolgozat újrajavítása után véglegesített összesítés szerint a korábbihoz képest még harmincnégy vizsgázó érte el a hatos átmenő általánost, eszerint 69,34 százalékról 72,55 százalékra emelkedett a háromszéki sikerességi arány.

Legtöbben (kétszáznégyen) románból fellebbeztek, százharmincegy esetben jegyet emeltek, magyar nyelv és irodalomból ötvenegyen kérték dolgozatuk újraértékelését, harminchaton sikeresen, a kötelező és a választott tárgyból összesen százhuszonnyolcan óvtak, itt hetvenegy jegy növekedett. A második javításnál százhuszonhét dolgozatot a korábbinál gyengébben osztályoztak.

Hírdetés

A megyei tanfelügyelőség közzétette az iskolák elért átlagát is, eszerint a legjobb eredményt a bodzafordulói Mircea Eliade Elméleti Líceumban jegyezték (97,62 százalék), ezt követi a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnázium (97,44 százalék), s bár a Székely Mikó Kollégiumban a vizsgázók ötöde (nyolcvanhétből tizenhét) kilences média fölött teljesített, a 94,25 százalékos iskolaátlaggal az iskola a harmadik helyen végzett. A Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum követi a Mikót, mindkettő átlaga kilences fölötti, a sorban a következő a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum 85,19 százalékkal. A többi elméleti-, valamint a két református- és a művészeti középiskolában az érettségizők negyede, harmada megbukott, a szaklíceumok közül a megyeközponti Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szaklíceumban a legjobb az eredmény (51,28 százalék), leggyengébben a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakközépiskola végzősei vizsgáztak, itt a negyvenhárom érettségizőből csupán hétnek sikerült elérni a hatos általánost. Egy lapunkhoz eljuttatott levélben Constantinescu Herman, a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola igazgatója arról tájékoztat, az elmúlt évekhez képest jobb eredmények (24 százalék) részben a ROSE felkészítő programnak tulajdoníthatóak és ezáltal, korábbi évektől eltérően, idén nem az ő iskolájuk az utolsó az érettségiről szóló kimutatásban.

A végső összesítésről szóló kimutatás szerint az idei végzősök 76,07 százalékának sikerült az érettségije, a korábbiaknál ez az arány 28,19 százalék. Az elméleti iskolák érettségizőinek 83,26 százaléka kap érettségi oklevelet, a vokacionális képzésben részesülők 63,47 százaléka, a szakközépiskolák végzőseinek alig több, mint negyede (26 százalék). Az alacsony román jegyek miatt a magyar tagozat diákjai idén is jóval lemaradnak román kollégáikhoz képest, a különbség közel 22 százalékpont (előbbi 63,27 százalék, utóbbi 85,08 százalék).

A megyei tanfelügyelőség kimutatása szerint 2015 óta ez az első esztendő, amikor 70 százalék fölötti a sikeresen érettségizők aránya, említett időszakban a 2019-es esztendőben volt a leggyengébb a vizsgázók teljesítménye, akkor 60,68 százalékot jegyeztek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »