Megerősítették, hogy Szlovákiába is került a beteg lengyel szarvasmarhák húsából

Megerősítették, hogy Szlovákiába is került a beteg lengyel szarvasmarhák húsából

Nyitókép: ČTK

A lengyel vágóhídon leölt beteg szarvasmarhák húsából a bártfai (Bardejov), galbatői (Gaboltov) és a magyarbődi (Bidovce) üzemekbe is szállítottak.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy a Lengyelország keleti részében lévő vágóhídon rendszeresen levágták a beteg szarvasmarhákat. A régóta raktározott húsokról levágták a rothadó részeket, majd az állatfelügyelet jelenléte nélkül egészségesnek minősítették és értékesítették őket. Ezeknek a szarvasmarháknak a húsai kerültek a lengyel vágóhídról a szlovákiai boltokba is. A Denník N-nek ezt Jozef Bíreš, az Állategészségügyi és Élelmiszer-ipari felügyelet (ŠVPS) igazgatója is megerősítette.

A lengyel hivatalok azt állítják, hogy a beteg szarvasmarhák húsait a bártfai Cimbalak, a galbatői Marek Kazimir – MK FOOD és a magyarbődi Ladislav Cabai boltjaiba szállították.

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-ipari felügyelet regionális hivatalai ellenőrzéseket végeznek ezekben a boltokban, és az első részleges eredményeket már csütörtökön reggel nyilvánosságra hozhatják.

Bezárták a lengyel vágóhidat

Hírdetés

A vágóhidat, amelyről Jasienica Mazowiecka oknyomozó újságíró készített riportot, az ellenőrök bezárták.

Annak ellenére, hogy a riport elsősorban a vágóhídon végbemenő praktikák bemutatására fókuszált, a lengyel újságírók szerint ez a probléma egész Lengyelországot érinti, mivel a feketepiacon nagy a kereslet, a bizniszben utazó emberek pedig hallgatnak az egészről.

A lengyel vágóhíd egykori munkatársa a riportban azt állítja, hogy az emberek bármit képesek megenni. A beteg, fekvő szarvasmarhákat kötéllel húzták a vágóhíd munkásai a levágás helyszínére. A húsból szétadagolásakor kivágták azokat a részeket, ahol az állatnak felfekvései voltak, illetve sérültek voltak a szövetei.

A hentesek a kétes minőségű húsok tonnáit az éjszaka leple alatt dolgozták fel, míg nappal ugyanazon a helyszínen az egészséges szarvasmarhákat ölték le és dolgozták fel.

A beteg és elpusztult állatok húsának fogyasztása veszélyt jelent az emberi szervezetre, ezért Szlovákia ellenőrei a lakosság biztonsága érdekében hitelesítik a marhahúsok eredetét.

Denník N


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »