Megerősítették az RMDSZ EP-listáját

EP-választás – Az RMDSZ kisparlamentje megerősítette a szövetség jelöltlistáját

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati nagyváradi ülésén megerősítette a szövetség európai parlamenti jelöltlistájának az első öt helyére jelölt politikusok rangsorát.

A listán Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, és Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke szerepel a befutónak számító két első helyen, őket a harmadik helyen Hegedüs Csilla, a szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, negyedik helyen Oltean Csongor, az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke, ötödik helyen pedig Sógor Csaba leköszönő EP-képviselő követi.

Az SZKT Kelemen Hunor elnökre bízta a lista további helyeinek a betöltését. A testület arról is döntött, hogy a leadási határidő előtti utolsó pillanatig nyitva hagyja a listát az ötödik helytől hátrafelé a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vagy az erdélyi magyar civil társadalom esetleges jelöltjei számára. A végső listát a Szövetségi Állandó Tanácsnak kell majd jóváhagynia.

Kelemen Hunor az SZKT ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, ő maga fogja elfoglalni a jelöltlista utolsó, 43. helyét.

A jelöltlistát az SZKT csaknem egyhangú szavazattal fogadta el, egyedül az ötödik helyre rangsorolt Sógor Csaba leköszönő EP-képviselő szavazott ellene. Sógor felszólalásában azt jelezte, hogy vannak olyanok az RMDSZ-ben, akik személyén keresztül kötődnek a szövetséghez, és ezek arról tájékoztatták, hogy nem fognak már az RMDSZ-re szavazni.

A harmadik helyre sorolt Hegedüs Csilla arra buzdított felszólalásában, hogy az erdélyi magyarság mozgósításával juttassák be az EP-be a harmadik RMDSZ-es képviselőt is.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Kelemen Hunor az MTI kérdésére elmondta: a kongresszus utáni első SZKT-ülés napirendjén szokott szerepelni a szövetség ügyvezető elnökének megválasztása. Ezúttal azonban elhalasztották ezt a döntést, hogy ne zavarja meg az EP-választások kampányát. Hozzátette: továbbra is töretlen a bizalma a tisztséget jelenleg betöltő Porcsalmi Bálintban.

Hírdetés

Kelemen Hunor: bajban lennénk, ha választási szövetséget kötöttünk volna az MPP-vel

Kelemen Hunor szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ma bajban lenne, ha választási szövetséget kötött volna a Magyar Polgári Párttal (MPP).

Az RMDSZ elnöke a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati, nagyváradi ülésén tartott politikai tájékoztatójában beszélt erről. Megemlítette, hogy a Központi Választási Iroda azért nem jegyezte be két ellenzéki párt szövetségét, mert a pártok országos regiszterében nem azok a személyek szerepelnek a pártok elnökeiként, akik ma vezetik ezeket az alakulatokat.

Kelemen Hunor kijelentette: a pártok regiszterében még mindig Szász Jenő szerepel az MPP elnökeként, és ha az RMDSZ választási szövetséget hozott volna létre az MPP-vel, ki lehetne dobni azokat a támogató aláírásokat, amelyeket a koalíciós lista választási részvételének támogatására gyűjtöttek volna. Az RMDSZ elnöke szerint 150 ezer összegyűjtött aláírás veszett volna kárba. Hozzátette: a magyar ügyet jó lelkiismerettel lehet úgy szolgálni, hogy az RMDSZ EP-jelöltlistáját támogatja valaki.

Politikai tájékoztatójában az RMDSZ-elnök úgy vélekedett, hogy az erdélyi magyarság egy állomáson van, amelyiken áthalad május 26-án az EP vonata. Kijelentette: fel lehet ülni rá, vagy ott lehet maradni az állomáson, de a vonat május 26-án elmegy, és ha az erdélyi magyarság képviselői nincsenek rajta, a közösség nem tud beleszólni az EU ügyeibe, és nem tudja képviselni például azt, hogy foglalkozzon az EU az őshonos kisebbségek ügyével. Azt kérte, hogy a testület támogassa azt a jelöltlistát, amelynek a két első helyére egy héttel ezelőtt a Szövetségi Állandó Tanács Winkler Gyulát és Vincze Lorántot állította.

Kelemen Hunor üdvözölte, hogy az EU bírósága elhárította az akadályokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése útjából. Kijelentette: ezután következik a feladat neheze, az egymillió európai aláírás összegyűjtése. Megjegyezte: az RMDSZ megtette ezt már egyszer a Minority SafePack polgári kezdeményezés támogatására, és most is kész segíteni, a következő egymillió összegyűjtésében.

Az RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy az Európai Néppárt nem fog szavazni március 20-án a Fidesz kizárásáról, a feleknek sikerül addig megállapodni. Kontraproduktívnak tartotta, hogy az EU legnagyobb pártcsaládja az EP választások előtt megosztottságot mutat. Hozzátette: ha lesz szavazás, az RMDSZ a kizárás ellen szavaz.

Kelemen Hunor román belpolitikai kérdésekről is kifejtette a véleményét. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy Romániának március közepén még mindig nincsen költségvetése.

Hozzátette: ezért a felelősség a koalíciót terheli. Elmondta: az RMDSZ támogatja a Tudorel Toader román igazságügy-miniszter elleni egyszerű parlamenti indítványt, de azt sem tartotta kizártnak, hogy a miniszter még a jövő heti parlamenti szavazás előtt lemond a tisztségéről.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »