Megérkeztek az első áttelepített menekültek Szlovéniába

Megérkeztek Szlovéniába csütörtökön az első menekültek Görögországból az uniós áttelepítési program keretében.

A repülőtéri átvizsgálás után, a ljubljanai menekültközpontba szállították őket – közölte Vesna Györkös Znidar belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy a 28 menekült iraki és szíriai állampolgár, akik a menekültkérelmüket még Görögországban nyújtották be, elbírálásuk ugyanakkor Szlovéniában folytatódik tovább. Hozzátette: a kérelmeket egyenként dolgozzák fel a szlovén hatóságok, és nem feltétlenül kapja meg mindenki menekültstátust, aki viszont igen, azokat Ljubljanában és Mariborban “integrációs otthonokban” helyezik majd el.

A tervek szerint a migránsoknak egyéves integrációs programokban kell részt venniük. Öt évig részesülnek szociális juttatásokban, és minden segítséget megkapnak az államtól, öt év után viszont elvárják tőlük, hogy önállóan el tudják tartani magukat.

Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa még szeptember 22-én minősített többséggel döntött arról, hogy Görögországból és Olaszországból 160 ezer migránst telepítenek át az EU más tagállamaiba a szükséges menekültügyi eljárás lefolytatására. Eddig azonban csak kétezer embert sikerült átköltöztetni más uniós országokba.

A szlovén kormány még márciusban döntött úgy, hogy 587 migránst önként átvesz Olaszországtól és Görögországtól, közülük 20 menekültet a harmadik világból közvetlen átköltöztetéssel. Az áttelepítések májusban kezdődnek, és 2017 szeptemberéig tartanak. Átlagban havonta 40-50 migráns érkezik majd Szlovéniába.

Jelenleg Szlovéniában a megérkezetteken túl 340 illegális bevándorló tartózkodik, akik 2015 őszétől 2016 elejéig az ellenőrizetlen migránsáradattal érkeztek az országba a balkáni útvonalon. Tavaly szeptember óta 663 menedékkérelmet nyújtottak be közel-keleti bevándorlók, közülük 13-at hagytak jóvá a szlovén hatóságok. Szlovéniában összesen 20 menedékkérelmet méltányoltak, köztük olyanokét is, akik még a migránsáradat előtt érkeztek az országba. Öten, a menekültstátuson túl különleges védelmet is kaptak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »