Megérkeztek a sáromberki gólyák

Megérkeztek a sáromberki gólyák

Az egyik sáromberki gólyafészekre felszerelt webkamerának és a figyelmes követőknek köszönhetően percre pontosan lehet tudni, hogy mikor érkeztek vissza a vándormadarak a Maros megyei településre.

saromberki_golya_b(archív felvétel)

Idén március 28-án 14.29-kor jelezték a webkamera követői, hogy hazatért az első gólyapár. A fészküket a varjak kicsit széthordták, de pár nap pihenés után a gólyapár újra kényelmessé teszi majd.

Mindennapjaikat, majdani tojásaikat és fiókáikat élőben lehet követni az interneten. A webkamerát 2006-ban szerelték fel, s azóta többször javították is, s töretlenül nagy a népszerűsége. Tavaly 64 865 felhasználó 334 342 alkalommal jelentkezett be a webes címre. A legtöbben a költési időszakban követték figyelemmel a gólyákat, és olyan is volt, hogy egyetlen nap alatt 9469-en jelentkeztek be.

A múlt esztendő nem volt könnyű a megfigyelt gólyapár számára. Április 15. és 23. között öt tojást raktak le, amelyekből csak négy fióka kelt ki. Június elején már csak két fióka volt életben, pusztulásuk valószínűleg a különösen hideg időjárás és jégeső miatt következett be. Június 29-én sikeres örökbefogadás történt: egy marosvécsi fészekből kiesett fiókát fogadtak be a szülők a kamerával ellátott fészekbe, a fióka alkalmazkodott.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »