Megérkezett Kijevbe Novák Katalin

Megérkezett Kijevbe Novák Katalin

Sajtóhírek szerint egy éjszakai vonattal Lengyelországba, majd onnan Ukrajnába utazott Novák Katalin magyar köztársasági elnök.

Az ATV közlése szerint az államfő szombat reggel érkezett meg Kijevbe, ahova Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására utazott.

Pénteken az Index számolt be arról, hogy Zelenszkij meghívta Novákot Ukrajnába, a Sándor-palota azonban nem erősítette meg a híreket. Az államfő sajtóosztálya csupán annyit közölt az újságírókkal, hogy “a köztársaági elnök programjairól kellő időben adnak tájékoztatás”. Feltehetőleg biztonsági okok miatt erre most csak később kerül majd sor.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta ez lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről az ukrán fővárosba.

Orbán Viktor is meghívta már Zelenszkij

Legutóbb június 21-én beszélt Zelenszkij telefonon Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról és a magyar-ukrán együttműködésről.

Orbán Viktor akkor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök akkor tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

Hírdetés

Júniusban Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Akkor Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Akkor az ukrán elnök a Twitterén azt írta ki: meghívta a magyar miniszterelnököt Kijevbe.

Novák Katalin is aláírta a bukaresti nyilatkozatot októberben

Októberben Novák Katalin is aláírta a Bukaresti Kilencek nyilatkozatát, melyben elfogadhatatlannak nevezik, hogy Moszkva atommal fenyegeti a világot. Ebben a résztvevő tizenegy elnök elítélte az október 10-én Ukrajnát ért támadásokat is.

“Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai (október 10. – a szerk.) bűncselekmények felelőseit”

írták az állásfoglalásban.

Novák már májusi beiktatásakor a Kossuth téren 10 pontot hirdetett az orosz-ukrán háború miatt, melyben elítélte a putyini agressziót, “egy szuverén állam fegyveres megtámadását”, kimondta, hogy “örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre”, valamint “követelte a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését”.

Az Index a cikkében emlékeztet: Novák Katalin láthatóan szívügyének tekinti a kárpátaljai magyarság sorsát, nemrég kárpátaljai gyerekeket fogadott a Sándor-palotában abból az alkalomból, hogy számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára indult az adománygyűjtést. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni. Hétvégén pedig Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjével találkozott.

atv.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »