Megérkezett Iránba az Sz-300-as légvédelmi rendszer első része

Oroszország leszállította az Iránnak szánt Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszer első részét – jelentette be Hoszein Dzsáber Anszári iráni külügyi szóvivő hétfőn.

Oroszország – álláspontja szerint – nyugati nyomásra, 2010-ben tett le a világ egyik leghatékonyabb légvédelmi rendszerének számító Sz-300-as rakéták Iránnak történő leszállításáról. Moszkva akkor azzal érvelt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának az év júniusában Iránnal szemben elfogadott újabb szankciócsomagja tiltja bizonyos fegyverfajták eladását az iszlám köztársaságnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly áprilisban az iráni atomprogramról kötött előzetes (júliusban véglegesített) megállapodás létrejötte után döntött az eladási tilalom megszüntetéséről.

“Többször bejelentettük már, hogy a fegyverüzlet megvalósulása a többszöri halasztás ellenére közeledik. Ma bejelenthetem, hogy a szállítmány első része megérkezett Iránba, s ezt további szállítmányok követik majd”

– idézte Anszárit az iráni Mehr hírügynökség.

Izrael hevesen ellenzi a korszerű rakétarendszerek leszállítását az ország legádázabb ellenségei közé tartozó Iránnak. Az iszlám köztársaság nem ismeri el a zsidó állam létjogosultságát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »