Megérkezett az új kormánygép (galéria)

Megérkezett az új kormánygép (galéria)

Tegnap megérkezett a pozsonyi reptérre a belügyminisztérium által 42 millió euróért vásárolt Airbus 319-115 CJ típusú kormánygép. Az új, de már mások által használt repülő a régi, szovjegy gyártású Tupolevet váltja majd. A gép nem tartózkodott sokáig Pozsonyban, Osztravába repült, ahol végleges festést kap a használatbavétel előtt.

 

A gépet ezt megelőzően a kuvaiti parlament elnöke használta, működése során eddig 4500 órát repült, ami egy hasonló korú gépnél kevésnek számít.  A belső tér 34 ember utaztatására alkalmas, amelyből 24-en luxus körülmények között tudnak utazni. A legfontosabb utas egy külön szalonban pihenhet, amelyhez saját fürdőszoba is tartozik.

 

Az új kormánygéphez érkezik még két darab Fokker 100 típusú holland repülő is,  amiket a belügyminisztérium 5 millió euróért vásárol – ez az ár tartalmazza a gépek javítási és a célra megfelelő átalakítási költségeit is. A gépeket 1991-ben gyártották, eddig körülbelül 4900 kilométert repültek velük. Még a 70-es, 80-as években készült szovjet Jak-40 típusú gépeket fogják felváltani.

 

A gépek június közepén lesznek használhatóak, az EU szlovák elnöksége alatt már igénybe vehetik őket. Robert Kaliňák belügyminiszter szerint a Fokkerek 10-15, az Airbus pedig 30 évig használhatják.

 

 

 

sme.sk/dennikn.sk/pravda.sk
borítókép: sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »