Megérkezett az olimpiai láng a káosz sújtotta Brazíliába

Megérkezett az olimpiai láng a káosz sújtotta Brazíliába

Brazília több városban is tüntettek az elnöki posztjáról elmozdított Dilma Rousseff hívei – korrupcióval vádolt politikus eltávolítását tömegek is ünnepelték. Latin-Amerika és a világ nagyhatalmai szerint Dél-Amerika legnagyobb országának stabilitásra van szüksége.

Lelkes tömeg fogadta az olimpiai lángot a brazíliai Ouro Preto városában. A fáklyavivőket dobosok köszöntötték, a futókat pedig lelkes gyerekek kísérték. Az augusztusi riói olimpia lángját április 21-én gyújtották meg a görögországi Olümpiában. Brazíliába május elején Genfből érkezett repülőn.

A láng három hónapon át Brazília szinte minden jelentősebb településén megfordul. Minden futó körülbelül kétszáz métert viszi a fáklyát, amely augusztus 5-én érkezik Rio de Janeiró-i Maracana Stadionba. A portugál gyarmatosítók építette, barokk templomairól híres kisvárosban, Ouro Pretóban semmi sem utal a Brazíliát eluraló politikai káoszra.

„Az átmeneti kormány törvénytelen, hiszen nem szavazással került hatalomra. Küzdeni fogunk a hatalomba való visszatérésért, és a parlament támogatásának visszaszerzéséért” – közölte Dilma Rousseff, akit a brazil képviselőház és szenátus csütörtökön távolított el a hatalomból, ideiglenesen. Rousseff a gyanú szerint meghamisította a költségvetés adatait. A trükkök százainak az volt a célja, hogy újraválásszák, ami 2015-ben meg is történt.

Azóta eluralkodott a gazdasági válság Brazíliában. Az infláció még azokat a programokat is tönkretette, amelyeket a szegénység felszámolása érdekében indított a szocialista eszméket hirdető Rousseff. Támogatottsága ezért még a legfőbb bázisának számító szegények körében is megrendült.

Hívei tüntettek, bírálói pedig örömtáncot lejtettek eltávolításának hírére. De még ők is tudják azt, hogy az új ideiglenes elnöktől felesleges csodát várni. „Nem hiszem, hogy bármi is változna. Mindenki bizakodik, de az ország helyzetében egyetlen nap alatt aligha áll be változás” – mondja egy taxisofőr.

A libanoni keresztény arab felmenőkkel rendelkező ideiglenes elnök, Michel Temer fogja felügyelni a két hónap múlva kezdődő olimpiát. Neki kell megszervezni a kóros kisfejűséget okozó zikavírus elleni védekezést is, ami nagy aggodalmat kelt a Rióba készülő sportolók és szurkolók között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »