Megérkezett a működő önbefűző cipő – VIDEÓ

Megérkezett a működő önbefűző cipő – VIDEÓ

A Nike új cipőjét elég felhúzni, az teljesen automatikusan befőzi magát a megfelelő mértékben.

Akik látták a Vissza a jövőbe filmeket majdnem 30 évet kellett várniuk erre a pillantra, hogy Marty McFly legendássá vált, önmagát befűző cipőjét végre elkészítse valaki. Már egy éve hallani pletykákat, hogy készülő félben van a „csoda” cipő. Most úgy tűnik, nem volt hiába való a 27 évig tartó várakozás. A Nike bejelentette: Nem elég hogy elkészült az első párral, sőt már az idén a boltokba is kerül a modell.

A cipő a HyperAdapt 1.0 nevet kapta. A mehanizmusa pofon egyszerű elven működik, mely a cipő talpában rejlik. A Nike szakemberei szerint a viselője amint belelép, a sarok megnyom egy érzékelőt és a rendszer automatikusan behúzza a nyelvben lévő mechanikát, ami így rásimul a lábfejre.

A cipő oldalán két gomb kapott helyett, melynek a funkciói, hogy tovább lehet feszíteni, vagy lazítani a kötést. A lábbeli saját akkumulátort kapott, ami két hétig húzza egyetlen feltöltéssel.

Tippünk szerint hamarosan elkészülhet egy olyan változat is, melyet majd nem kell tölteni sem. Gondoljunk csak bele, hogy a legújabb technológiák között ott van például a járdalap, mely pusztán a rálépésünk súlyától piezo elektromosságot fejleszt és világít. Hasnoló elven a lépésünk energiájával gond nélkül újra lehetne tölteni majd a cipőt.

John Hoke, Nike dizájn részlegének alelnöke szerint nem véletlen, hogy a cipő nevében az 1.0-ás „verziószám” szerepel, a fejlesztő csapat ugyanis már most keresi a lehetőségeket, hogy hogyan lehet majd a rendszert személyre szabni.

Az alap gondolat az, hogy így nem kell a sportolóknak a cipő befűzésére odafigyelniük, hogy ne legyen túl laza, vagy túl szoros sem. A jövő cipőit személyre lehet majd szabni úgy, hogy azokban a lépési pillanatokban, mikor szükség van rá, hogy feszes legyen a cipő, akkor meghúzza, mikor úgy az idálisabb hogy lazább legyen, akkor kicsit enged rajta a rendszer. Nagyon hasznos lehet egy gyors irányváltásnál a sportolóknak.

A cipő csak a Nike+ -on regisztrált és előrendelt tagoknak lesz elérhető 2016 nyarától. A tervek szerint a képeken látható három színben lehet majd választani.

aferfi.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »