Megérkezett a megújult Renault Kadjar

Megérkezett a megújult Renault Kadjar

A Renault különösen nagy erőbevetéssel modernizálta az utóbbi időszakban saját modellpalettáját. Amikor már úgy tűnt, végére értünk az újdonságok sorának, megérkezett a felújított Kadjar. Bár első ránézésre nem igazán tűnik úgy, a járgány tényleg megváltozott, nem csak apró kozmetikázáson esett át.

A Kadjar mindig is egy kompakt, városi SUV-ként futott a piacon, ilyen autóként került be a köztudatba. Ami bírálat érte, az a Nissan Qashqaijal való túlzott hasonlóság. Szerencsére az aktuális, felújított változatban végre megvált mindentől, ami a konkurens modellre emlékeztetett, s egy magabiztos, városi SUV lett belőle. Mindezt úgy, hogy a változásokat első ránézésre nem igazán látni. Pontosan ez az a ráncfelvarrás, amelyet az „észrevehetetlen” kategóriába sorolandó.

 

Hírdetés

Vegyük akkor sorra, mi változott. A Kadjar teljesen új fényszórókat kapott, a LED Pure Vision technológiával ellátott lámpák a halogén égőkhöz képest hatszor kevesebb energiát képesek megtakarítani. Jelentősebb változásokon esett át az utastér, amely a jobb minőségű anyagoknak köszönhetően sokkal előkelőbb benyomást kelt. Átdolgozták a középkonzolt, amelynek az új központi eleme az R-Link-2 infotainment rendszer hétcollos képernyője. Alatta találjuk a klímarendszer új vezérlőgombjait. A hátsó üléseken utazók USB-csatlakozót is kaptak.

Technológiai szempontból fontos változás, hogy a járgány két új motort kapott, s hogy visszatért a négykerék-meghajtás. Az alap egy 1,3 literes négyhengeres TCe erőforrás 140 lóerős teljesítménnyel, amelyet a Renault a Daimlerrel fejlesztett. Az erősebb, 160 lóerős változatát duplakuplungos automata váltóval is lehet kombinálni. A dízelmotorok palettája két erőforrásból áll. A gyengébb 1,5 literes Blue dCi a K9K jelölésű motorok legújabb, nyolcadik generációja. A teljesítmény ebben az esetben 115 lóerő, s hatfokozatos manuális váltóval, elsőkerék-meghajtással kombinálható. Az erősebb dízel újdonságnak számít, az 1,7 Blue dCi teljesítménye 20 lóerővel több, mint elődjéé, tehát pontosan 150 lóerő. Ez az egyetlen erőforrás, amelyet a Kadjar esetében a 4×4-es meghajtással is tudunk kombinálni. A többi változat számára az Extended Grip teljesítmény az elérhető.
A Kadjar alapára 20 490 eurónál kezdődik az 1,3 TCe (140 LE) motorral, Zen felszereltségi szinttel rendelkező változatért. Ez már tartalmazza a klimatizációt, az elektromosan vezérelt és behajtható visszapillantó tükröket, hátsó parkolószenzorokat, ködlámpákat, sebességtartót, vagy 17 collos könnyűfém keréktárcsákat.

A Kadjart az elsők között próbálhattam ki a szlovákiai utakon egy rövid tesztvezetés keretében. Első benyomásom, hogy a járgány sokkal robusztusabb benyomást kelt. Valóban érezni, hogy az utastér kivitelezése sokkal jobb minőségű, amit külön díjaztam, hogy az átdolgozott ülések is sokkal kényelmesebbek. Szó szerint a gyárból kifutott modellt próbáltam, alig 300 futott kilométerrel, tehát a fogyasztási értékek irrelevánsak. Amit ilyen rövid idő alatt sikerült megtapasztalni, hogy az új Kadjar valóban kényelmes járgány, a széttört fővárosi utak egyenletességeivel is jól megbirkózott. Azt, hogy milyen lesz vele nagyobb távot megtenni, a következő hetekben fogom kipróbálni egy hosszabb tesztelés során.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »