Megérkezett a Gázai övezetbe az első török segély

Megérkezett a Gázai övezetbe Izraelen keresztül az első török segélyszállítmány, amelyben a legszükségesebb élelmiszerek és gyógyszerek, ruhák, lábbelik és gyerekjátékok vannak – jelentették kedden hírügynökségek.

A tizenegy tonnás szállítmány előző nap érkezett a Hamász szélsőséges szervezet ellenőrzése alatt álló palesztin területre, egy héttel az után, hogy Törökország és Izrael aláírta a két ország kapcsolatainak rendezéséről szóló megállapodást.

A segélyszállítmányt a Lady Leyla nevű hajó vitte a délkelet-törökországi Mersin kikötőjéből az izraeli Asdódba, mert a Gázai övezet tengeri blokádját biztonsági szempontokra hivatkozva Izrael továbbra is fenntartja. A segélyt a tengerparti városból kamionok szállították tovább. A mintegy ötszáz teherautóból álló konvoj a Kerem Salom határátkelőn át lépett a palesztin övezet területére.

Törökország a pénteken indult segélyen túl 200 ágyas kórház létesítését is tervezi a Gázai övezetben, lakásokat is fog építeni, és meg akarja oldani a terület víz- és áramellátását is. Kerem Kinik, a segély elosztását felügyelő török vörös félhold szervezetének az elnöke fogadkozott, hogy Törökország folyamatos és rendszeres humanitárius segélyben fogja részesíteni a palesztin területet.

Törökország hagyományosan Izrael egyik legszorosabb szövetségese volt a térségben, de a két ország viszonya 2010 májusában megromlott, mert egy török hajó megpróbált segélyt juttatni a Gázai övezetbe, és fel akarta hívni a nemzetközi közvélemény figyelmét az izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet feltartóztatta. Az incidensben tíz, palesztinokat támogató aktivista meghalt, huszonnyolcan megsebesültek.

A múlt kedden megkötött török-izraeli megállapodás értelmében a zsidó állam 20 millió dollár (mintegy 6 milliárd forint) kártérítést fizet az áldozatok hozzátartozóinak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »