Megérett az idõ, hogy hazánk életébe, visszatérjen …

Megérett az idő, hogy hazánk életébe, visszatérjen, megvalósuljon a közvélemény tisztességes tájékoztatása

Ma (június 17.) délelőtt a Kossuth rádióban a napelemekről beszélgettek abból az alkalomból, hogy ma elhelyezik az új kaposvári 100 MW-os naperőmű alapkövét. Ott olyan gorombán felelőtlen mondatok is elhangzottak, amik miatt kénytelen vagyok “tollat ragadni”.

Hírdetés

A kaposvári polgármester nem szakember, így elnézem neki, hogy azt állította, (amit bemagyaráztak neki), hogy például, „ha ez az erőmű napközben a város fogyasztásán felül is ad áramot a hálózatra és többet, mint amennyit este a közvilágítás fogyaszt, akkor a kaposvári közvilágítás költsége nulla forint (!) lesz. Ezután a műsorvezető (! – aki szintén nem szakember) kérdezte meg tőle, hogy lesz tárolás is? Erre a válasz az volt, hogy egy másik projekt keretében két éven belül azt is megoldják. Ezután megtudtuk, hogy “kár, hogy a erőművet nem az MVM építi, hanem a kínaiak vásároltak területet (!! -ez meg hogyan lehetséges? – állítólag 200 hektáron épül, vajon termőföldön?) és ők építik hitelből az erőművet”. (Szerintem, ha az erőmű a kínaiaké lesz, a hitelt is vissza kell fizetniük, az áramot is piaci áron fogják elszámolni – de semmilyen áramot nem adnak ingyen. És ki fogja kifizetni a hálózat költségeit, arról nem is beszélve, hogy a közvilágítás idején – ha nincs hálózatból importálás – csak tárolt energiát használhatnak, ki fogja kifizetni a tárolás beruházását és költségeit?)

A legsúlyosabb felelőtlen kijelentés ez volt: az energiahivatal képviselőjétől megkérdezték, hogy az új energetikai pályázaton mekkora napenergia kapacitásra érkezett ajánlat? A válasz: “2500 MW-ra, ez több mint a PAKS-2-é” (!! – ez azt sugallja, hogy ekkora napelem kapacitással ki lehetne váltani a Paks-2-t). Az ugyan korábban elhangzott, hogy a naperőmű teljesítménye este a névleges 5%-a, nappal is átlagosan csak 25% , ezért a termelése 15 % körüli, ezért valakinek azonnal reagálni kellett volna, hogy teljesítmény kapacitásokat (MW) nem illik közvetlenül összehasonlítani, csak termelt energia kapacitásokat (MWh). Így a Paks2-vel való összehasonlításnál csak úgy, hogy a 2500 MW napenergia egyenértéke kevesebb mint 400 MW nukleáris, de ehhez még hozzá illik venni 100-150 MW „forgó tartalék” hiányt is. Így persze a kaposvári 100 MW értékelhető teljesítménye is legfeljebb csak 15 MW).

dr. Perneczky László, Ronkay Ferenc energiamérnöki díjas, nyugdíjas aranydiplomás gépész- és villamosmérnök


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »