Megemlékeztek a bársonyos forradalom évfordulójáról Csehországban

Megemlékeztek a bársonyos forradalom évfordulójáról Csehországban

Csehországban csütörtökön országszerte megemlékeztek a cseh egyetemisták 1939 novemberi náciellenes fellépéséről, illetve az 1989-es rendszerváltó bársonyos forradalom kitörésének évfordulójáról.

A hivatalosan a szabadságért és a demokráciáért vívott harc napjának elnevezett államünnepen vezető kormányzati és ellenzéki politikusok, közéleti személyiségek virágot és gyertyát helyeztek el az emlékhelyeken.

Miloš Zeman államfő nem jelent meg egyetlen rendezvényen sem, évek óta bojkottálja a november 17-i ünnepi rendezvényeket. Bár az elnök ezt hivatalosan azzal indokolja, hogy ő 1989-ben, a rendszerváltáskor volt bátor, amikor az veszélyes volt, s ma az igazság kimondásának már nincs ilyen tétje, a Právo című független napilap szerdai kiadásában megjelent írás szerint azonban a háttérben inkább személyes okok lehetnek.

Miloš Zeman 2016-ban ugyanis meghívta Prágába a visegrádi négyek államfőit, hogy együtt ünnepeljék meg az évfordulót. A néhány ezres tömeg akkor kifütyülte és tojással dobálta meg Zemant, aki azóta ezen a napon már nem mutatkozik a közrendezvényeken – emlékeztetett az újság.

– nyilatkozta Petr Fiala kormányfő újságíróknak Prágában, amikor megkoszorúzta az 1989. november 17-i diáktüntetés erőszakos szétverésének helyszínén kialakított emlékhelyet.

Hírdetés

A cseh fővárosban csütörtökre több mint tucatnyi tüntetés volt bejelentve, amelyek miatt a délutáni órákban a városközpontban komoly fennakadások keletkeztek a közlekedésben, néhány utcát órákra lezártak.

A legnagyobb arányú részvétel a Csehország az első helyen nevű civil kezdeményezés által megtartott kormányellenes tüntetésen volt. Több ezer ember a városközpontban gyűlt össze, majd a közszolgálati Cseh Televízió elé vonultak.

A néhány órás megmozdulás szónokai élesen bírálták a Cseh Televíziót, amely szerintük nem pártatlan, aránytalanul több teret biztosít a kormányoldalnak, mint az ellenzéknek és a civil szférának, s ezzel nem tesz eleget a törvényben meghatározott közszolgálati feladatainak. A tüntetők követelését, hogy a televízió tízperces egyenes adásban közvetítse követeléseiket, az intézmény vezetése elutasította.

Minden felszólaló élesen bírálta a jobbközép kormány politikáját, amely szerintük szegénységbe taszítja a lakosságot, és nem felel meg Csehország érdekeinek. Többen azt is követelték, hogy Csehország lépjen ki a NATO-ból, az Európai Unióból, hagyjon fel Ukrajna támogatásával és következetesen képviselje a cseh államérdekeket.

Egy másik prágai tüntetésen néhány százan Ukrajna mellett tüntettek. A prágai rendőrség közleménye szerint a kora esti órákig rendbontásra nem került sor.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »