Megemlékezést tartanak a roma holokauszt áldozataiért

Megemlékezést tartanak a roma holokauszt áldozataiért

A becslések szerint a holokauszt roma áldozatainak száma kétszázezertől kétmillióig terjed. Az augusztus 5-i, fővárosi megemlékezést a Református Szeretetszolgálat Felzárkózási Osztálya, ezen belül az Országos Református Cigánymisszió a Budapesti Református Skót Misszióval együttműködve szervezi meg.

Idén a negyedik alkalommal adózunk az elhunytak emléke előtt, és imádkozunk a megbékélésért, a kiengesztelődésért. Igei gondolatokkal, bizonyságtételekkel, közös imádsággal, imaközösséggel szeretnénk egy kicsit elcsendesedni, és így emlékezni az elhunytakra – mondta Dezső Attila, a Református Szeretetszolgálat Országos Cigánymissziójának kommunikációs munkatársa.

A megemlékezésen a résztvevők megtekinthetnek majd egy roma holokausztról szóló és azt tematizáló táncballadát, illetve késő estébe nyúlóan egy virrasztás is lesz, ahol az elhunytak emlékét idézik fel.

Dezső Attila elmondta, mi köti össze a megemlékezésünket, a roma holokausztot, és a Skót Misszió emlékezetét. Az országos Református Cigány Misszió vezetője februártól Sztojka Szabina, aki negyedik éve a Budapesti Református Skót misszió munkatársa, jelenleg beosztott lelkészként szolgál a gyülekezetben. Ez egy multietnikus, multikulturális angolnyelvű gyülekezet, ahová a Budapesten tartózkodó számtalan más angol nyelven beszélő náció tagjai járnak. A gyülekezet életében fontos szerepet tölt be Jane Haining, akiről a pesti alsó rakpartot is elnevezték, és akire a skót misszió mártírjaként hivatkoznak. Jane Haining a II. világháború során egy tanítónő volt, a Skót Misszió munkatársa Budapesten, és elévülhetetlen szerepe volt abban, hogy rengeteg zsidó és keresztény lány megmenekült az elhurcolás előtt.

Hírdetés

„Egy olyan iskolában tanított, ahol zsidó és keresztény lányok tanultak együtt a VII. kerületben, de sajnos elhurcolták Auschwitzba, ahol életét is vesztette. Ő maga nem volt zsidó, de megmentette a zsidókat, így a legszomorúbb áldozatot hozta, és az életét adta a megmentett diákokért” – mondta Dezső Attila.

Az eseményen megszólítanak egy biztonságtevőt, aki már túl a kilencvenedik életévén egykor Jane Haining diákja volt. Ő mesél majd a vele kapcsolatos élményeiről, emlékeiről. A megemlékezés nem a roma holokauszt emléknapján, augusztus 2-án, hanem ehhez kapcsolódóan

augusztus 5-én pénteken, késő délután öt órától este tíz óráig lesz.

A megemlékezést a Budapesti Református Skót Misszió VI. kerületi templomában tartják a Vörösmarty utcán.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »