Megemlékezések az aradi vértanúk emléknapján a Felvidéken

Október hatodikát – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után kivégzett 13 aradi vértanúra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajos miniszterelnökre emlékezve – 2001-ben nyilvánította a Magyar Országgyűlés nemzeti gyásznappá. Felvidék-szerte ezúttal is számos helyen tartottak megemlékezéseket.

(Folyamatosan frissítjük!)

Hírdetés

Illésházán, hagyományosan a község kopjafájánál már október 4-én megtartották az aradi vértanúkról való megemlékezést. A megemlékezésen Fehér Tibor polgármester köszöntője után a helyi alapiskola tanulói adták elő kultúrműsorukat. Műsoruk után Bohák Csaba szólt az egybegyűltekhez. Beszédében kiemelte: „A mai napon október hatodika hőseire és feleségeikre is emlékezünk.”

Megemlítette az alig harmincéves Leiningen vallomását, amely szerint amikor egy pillanatra egyedül volt önmagával, a természettel és a feleségére gondolt: „Egyedül voltam Isten szabad természetében, rád és a jövőre gondoltam. Vágyódásomnak volt biztos célja, szomorúságomat enyhítette az a boldog tudat, hogy a távolban értem dobog egy szív, mely e pillanatban ugyanúgy epedhetett énutánam. Igen, Lizám, hogy szeret valaki, akinek oszthatatlanul és mindenkorra odaadtuk szívünket, még a legnagyobb szerencsétlenségben is, bárminő fájdalmas vigasz, de vigasz.”

A helyi pártok képviselőivel együtt a civil szervezetek vezetői és tagsága is elhelyezték a kopjafánál a megemlékezés koszorúit. (HA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »