Megemlékezés Szatmárcsekén és Badalóban

Megemlékezés Szatmárcsekén és Badalóban

Bár a járványügyi korlátozások miatt idén a Kölcsey Társaság nem hirdetett és rendezett országos magyar kultúra napi rendezvényt Szatmárcsekén, a Himnusz születésének bölcsőjénél, de a beregi településen az idén sem maradt el Kölcsey Ferenc méltatása.

Vasárnap a szatmárcsekei református templomban – Tiba Zsolt református lelkipásztor igehirdetése mellett – szép számú érdeklődő és a környék önkormányzati és civil szervezeti vezetői vettek részt az ünnepi istentiszteleten. Azt követően a térség országgyűlési képviselője, dr. Tilki Attila mindenki által örömmel fogadott és támogatásra ajánlott javaslattal fordult a jelenlévő megyei és települési tisztségviselőkhöz.

A közös javaslat szerint felkérik Magyarország kormányát, hogy nyilvánítsa ünnepi évvé 2023-at, nemzeti imánk megírásának kétszázadik esztendejét!

A kezdeményezési okiratot a szatmárcsekei önkormányzat tanácstermében látták el kézjegyükkel az arra felkértek.

A magyar kultúra napja e rendhagyó szatmárcsekei megemlékezése a jellegzetes csónak alakú fejfáiról ismert helyi temetőben lévő Kölcsey-síremlék megkoszorúzásával ért véget.

Szatmárcseke kárpátaljai testvértelepülésén, Badalóban is gyülekezeti közösségben méltatták a magyar kultúra napját. 

Hírdetés

Igehirdetésében Sápi Zsolt református lelkipásztor Máté evangéliuma alapján – „Az aratni való sok, de a munkás kevés. Kérjétek azért az aratásnak Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásba” (Mt 9,  37–38)  – tolmácsolta Isten üzenetét.

Jakab Lajos helyi családorvos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke megemlékezésében arról beszélt, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel ezúttal nem ünnepelhetnek együtt ,,Kölcsey népével”, de lélekben azért most is elhelyeznek egy jelképes koszorút Szatmárcseke mindmáig legismertebb polgárának sírjára. 

Számukra azért is bír különös jelentőséggel a Himnusz, és azon belül a kultúránk méltatása, mert nem csak a nemzet határain kívül rekedt kárpátaljai magyarságot véve, de az anyaországot számítva is, földrajzilag Badaló az a település, amely legközelebb helyezkedik el Szatmárcsekéhez, Kölcsey Ferenc legnagyobb műve megvalósításának helyszínéhez. Minket csak a legmagyarabb folyóként számon tartott Tisza, no meg egy igazságtalanul kiszabott országhatár választ el,

éppen ezért különösen kedves és szenvedélyes hitvallás számunkra nemzeti imádságunk méltatása

– mondta el beszédében az érdekvédelmi szervezet helyi vezetője.

A megemlékezés végén a gyülekezeti közösség elénekelte a Himnuszt.

(tamási)


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »