Megélhetési válság – Felmérés: A lakosság több mint fele jelentős kiadásnövekedéssel küzd

Megélhetési válság – Felmérés: A lakosság több mint fele jelentős kiadásnövekedéssel küzd

Tízből ha szlovákiai állampolgár kiadásai jelnetős növekedésére panaszkodik, további 35 százalék enyhébb kiadásnövekedést tapaszalt – vagyis a lakosság bő 90 százaléka havi kiadásainak emelkedésével küzd. Ez derül ki egy friss felmérésből, amit a Home Credit Slovakia által megbízott STEM-Mark nevű ügynökség végzett el 506 fő személy megkérdezésével.

A válaszadók 60 százaléka attól tart, hogy gondjai lesznek a hiteltörlesztéssel, 25 százalék “rendkívüli mértékben” tart ettől a lehetőségtől, és 5 százalékuk már most ilyen helyzetbe került.

Az elmúlt évben a lakosság 56 százaléka “jelentős” kiadásnövekedést tapasztalt, 35 százalék szerint háztartásuk költségei “enyhén emelkedtek”, és mindössze 7 százalék nem érez változást a korábbi időszakokhoz képest. Ugyanakkor volt 2 százaléknyi válaszadó, akiknek kiadása nemhogy nőttek volna, hanem épp ellenkezőleg: csökkentek.

Hírdetés

A legnagyobb kiadásnövekedést az emberek az élelmiszer és a drogériai cikkek vásárlásánál tapasztalták. E két területen a megkérdezettek két harmada “jelentős”, 25 százaléka “enyhébb” drágulást tapasztalt. A második helyen az energia, tehát a rezsiköltségek állnak, de jelentősen drágulást tapasztaltak a válaszadók a nyaralás költségeit illetően is.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy a válaszadók mit tennének abban a helyzetben, ha gondjaik adódnának a hiteleik törlesztésével. 43 százalékuk a jelenlegi állásuk (állásaik) mellé újabbat vállalnak el, másik 40 százalék a spórolást választaná. Vagyonát csak 13 százalék adná el szorult helyzete miatt.

Miroslav Zborovský, a Home Credit kliensvédelmi ombudsmanja arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az embereknek  valóban gondjaik támadnának a hiteltörlesztéssel, először értesítsék helyzetükről a hitelező céget, amely konszolidációs javaslatot tehet, például több hitelt összevonva új konstrukciót alakít ki, amivel takarékoskodni lehet.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »