Megegyeztek a koalíciós szerződésről Németországban

Megegyeztek a koalíciós szerződésről Németországban

A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) között létrejött koalíciós szerződés szilárd alapja lehet egy stabil kormánynak, amely a beruházásokra fog összpontosítani a gazdaság versenyképességének megtartása érdekében – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellára CDU vezetője szerdán a koalíciós tárgyalások befejezése után tartott sajtótájékoztatón.

“Annak érdekében, hogy a jövőben is biztosíthassuk népünk jólétét, korszerűsítenünk kell az infrastruktúrát, és a válaszokat kell találnunk a digitalizáció kihívásaira” – emelte ki Merkel. 

“A stabil pénzügyek kormányunk kézjegye” – tette hozzá.

A kancellár szerint kemény alkudozás folyt a bevándorlással kapcsolatos kérdésekben “Nem volt egyszerű egyrészt az emberiességre összpontosítani, másrészt pedig a bevándorlás irányítására, de itt is sikerült egy jó intézkedéscsomagot elfogadni” – tette hozzá.

Schulz alapvető irányváltást jósol Európában

Alapvető irányváltozást hoz Európában, amit belefoglaltak a német kormánykoalíciós megállapodásba az Európai Unióról és annak jövőjéről – jelentette ki Martin Schulz német szociáldemokrata politikus szerdán Berlinben.

Hírdetés

A leendő külügyminiszter sajtótájékoztatón elmondta, a kormányalakítási tárgyalások még soha sem voltak ilyen nehezek, és hálásnak kell lenni, mert a megszületett kompromisszumok elfogadása kemény dolog volt a konzervatívoknak.

Kijelentette, hogy Németország aktív és vezető szerepet kíván játszani az Európai Unióban, és a berlini kormány kész több befizetéssel támogatni az unió költségvetését a stabilitás érdekében. Az unió intézményeinek megerősítésében együtt kell működni Franciaországgal – hangsúlyozta.

Seehofer: a koalíciós szerződés segíthet Németországnak a megosztottság leküzdésében 

A közös kormányzásra készülő német pártok szerdán létrejött koalíciós szerződése segíthet abban, hogy Németország túllépjen társadalmi megosztottságon és polarizáción – hangsúlyozta Horst Seehofer bajor kormányfő vezette Keresztényszociális Unió (CSU) az egyeztetések lezárultával.

Seehofer szerint a megállapodás a három párt tavaly őszi   gyenge választási eredménye nyomán kifejezésre juttatja, hogy változásra van szükség.  

A CSU elnöke, aki sajtóértesülések szerint a belügyminiszteri tárcát kapja,  a 177 oldalas megállapodást kiemelkedően pozitívként értékelte.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »