Megegyezett az orvosokkal a VšZP

Az Általános Egészségügyi Biztosító (VŠZP) több mint 2500 Zdravita-tag rendelővel egyezett meg az ambuláns szektor járulékainak emelésében. Január 1-jétől a biztosító tehát 55 centtel emeli meg az egy főre jutó járulékot a felnőtt orvosok esetében, 65 centtel a gyermekorvosok esetében és 15 centtel a nőgyógyászok esetében – értesítette a TASR-t Viktória Vasilenková, az Általános Egészségügyi Biztosító szóvivője.

Ľubica Hlinková, az Általános Egészségügyi Biztosító vezérigazgatója örül a megegyezésnek. „A biztosító számára fontos, hogy a béremelés a betegellátás minőségén is meglátszódjon, és a páciensek is megérezzék” – mondta. Az Általános Egészségügyi Biztosító tárgyalni szeretne az ambuláns szektor többi képviselőjével is.

Hírdetés

A járulékok a specializált orvosok esetében is növekedhetnek. Számukra az Általános Egészségügyi Biztosító olyan bérezést alakított ki, amelynek köszönhetően nyolc százalékkal növekedhet az ambuláns teljesítményért járó összeg. Ezen kívül olyan alapvető tevékenységekért is járni fog az emelés, mint az elektronikus kimutatás készítése vagy az e-recept használata. Ezekről a tervekről egy munkacsoport fog tárgyalni, amely november elején ül össze.

Marián Šóth, a Magánorvosok Társulásának (ASL) elnöke szerint ezek jó hírek. „A járulékemeléssel az orvosok munkáját becsülik meg. A Zdravita tagjai számára ez azt jelenti, hogy a felnőtt orvosi rendelők minden 1000 biztosított után 550 euróval többet fognak kapni, a gyermekorvosok pedig 650 euróval többet. Az a célunk, hogy az orvosok megérezzék ezt a változást, ezért az összeg 80%-a az átalány térítésében fog megjelenni” – magyarázta.

 Šóth azt is elmondta, hogy az orvosok tevékenységéért járó díjat október 1-jétől négy százalékkal emelték meg. „Összességében pedig az Általános Egészségügyi Biztosító megígérte, hogy a kritériumok teljesítésétől függően akár húsz százalékkal is magasabb lehet a díjazás” – tette hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »