Megegyezett a Mirrorral Hugh Grant

Megegyezett a Mirrorral Hugh Grant

Közel hét év pereskedés után egyezett meg Hugh Grant színésszel a 2011-es nagy brit lehallgatási sajtóbotrányban érintett Mirror bulvárlapcsoport, amely szép, fontban hat számjegyű summát fizet fájdalomdíj gyanánt Grantnek – jelentette a BBC. Maga a színész közölte, a teljes összeget a (bulvár)sajtó túlkapásai, a jogtalan lehallgatások ellen, épp az ominózus botrány miatt létrehozott Hacked Off nevű civil szervezetnek küldi el.

Hét éve derült ki, hogy a brit bulvársajtó több prominens lapja olykor az adott újságok vezetőinek tudtával, és a hatósággal összejátszva folyamatosan lehallgatja sok közéleti személy, köztük a királyi család egyes tagjainak mobiltelefonjait, értesüléseiket ezekből szerzik. A botrány akkorára dagadt, hogy a hírhedt médiacézár, Rupert Murdoch lapja, a News of the World bele is bukott a sokakat sokkoló piszkos módszerekbe, és végleg lehúzta a rolót. A Mirror és több másik érintett azonban nem, sőt hiába állítottak fel parlamenti vizsgálóbizottságot, a „nagykutyákat” nem vonták felelősségre.

Hírdetés

A Mirrornál egyébként 1998 és 2009 között a szerkesztőség vezető tagjai közül Piers Morgan és Richard Wallace, valamint a lap vasárnapi kiadásából Tina Weaver, de még Sly Bailey akkori lapigazgató is tudott a dologról.

Hugh Grant – akit annak idején ugyancsak lehallgattak – most is arról beszélt, hogy felelősségre kell vonni azokat, akik tudtak a jogsértő gyakorlatról, vagy épp bátorították. A színész a Twitteren szólította fel erre Theresa May brit kormányfőt, elég éles szavakkal. Szerinte ugyanis a kérdést elvileg kivizsgálni hivatott Leveson-bizottság nem tárta fel az ügyet, és a közvélemény elől sok mindent elhallgattak, ezért új, valóban tényfeltáró vizsgálat kellene már végre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »