Megduplázódott az influenzás betegek száma

A múlt héten több mint 16 ezren fordultak a vírus miatt orvoshoz – ez kétszer annyi mint az azt megelőző héten. Pest és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében a legrosszabb a helyzet, rengeteg gyermek hiányzik az óvodákból és iskolákból, több kórházban pedig látogatási tilalmat rendeltek el. Az orvosok azt tanácsolják, aki beteg, mindenképpen feküdje ki a betegséget, hogy ne legyenek szövődményei.

Az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa azt mondta: ebben a szezonban a vártnál jóval korábban érkezett Magyarországra a járvány, és az év első naptári hetén 16 ezerre emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

“Az influenzára jellemző a hirtelen kezdetű nagyon magas, 39 fok fölötti láz. Felléphetnek végtagfájdalmak, erős fejfájás, hányinger és a hidegrázás. Ezek a legjellemzőbb tünetek.  – erről beszélt a Híradóban a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke, Póta György.

A laboratóriumi vizsgálatok 10 megyében igazolták, hogy a megbetegedéseket influenza vírus okozta. A járvány Pest, Szabolcs-Szatmár Bereg, Győr Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében terjedt el a leggyorsabban.

Már több klinikán, így a Borsod – Abaúj – Zemplén megyei kórház, Szülészeti – Nőgyógyászati és Koraszülött Osztályán is látogatási tilalmat rendeltek el. A szakemberek tapasztalatai szerint a járvány 6-8 hétig is eltarthat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »