Megdőlhetett egy hiedelem a rákról

A rák 1,7 millió éves nyomaira bukkantak egy ősembertől származó csontkövületen az egyik dél-afrikai barlangban. A lelet a kutatók szerint bizonyíték arra, hogy a rák nem a modern társadalom betegsége.

Az agresszív daganat nyomát egy 1,7 millió éves korai emberelőd lábujjcsontjának maradványán fedezték fel – közölte a BBC. A kövület a Homo ergaster vagy a Paranthropus robustus nevű homininhez tartozhatott.

A kutatók szerint a lelet világosan mutatja, hogy a rák nem a modern társadalom betegsége, amint egyesek állítják. Korábban is találtak csontkövületeket, amelyek az ősi emberek rákos daganatait bizonyították, az egyik legrégibb, mintegy 120 ezer éves egy Horvátország területén élt Neander-völgyitől származik.

A most feltárt leletet a Johannesburg melletti világörökségi helyszín, az Emberiség bölcsője nevű ásatási hely Swartkrans-barlangjában fedezték fel. A South African Journal of Science című szaklapban közzétett adatok szerint a lábközépcsonton oszteoszarkóma, a csontrák ritka és rendkívül agresszív formája alakult ki.

“Tanulmányunk kimutatta, hogy a rákos daganatok eredete a mai ipari társadalomnál évmilliókkal régebbi korokra nyúlik vissza” – közölte Edward Odes, a Witwatersrandi Egyetem kutatója.

Patrick Randolph-Quinney, a Central Lancashire-i Egyetem munkatársa szerint a rák modernségének nézete onnan származik, hogy az egyiptomi múmiák röntgenezésekor nem találtak daganatra utaló jeleket.

A modern életmód és a környezetszennyezés azonban tényleg növeli a rákos daganatok egyes fajtáinak veszélyét. “Az alkoholfogyasztás a májrák, a dohányzás a tüdőrák kockázatát fokozza, ezek valóban a modern kor betegségei” – magyarázta Randolph-Quinney.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Csernobili gombák a rákgyógyításbanÁtlátszó egér segítségével gyógyítanák a rákot és az autizmustSokat ígérő gyógymódot tesztelnek a rák ellenRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, orvostudomány, kutatás, rák, hiedelmek, ősember, rákos daganat, leletekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »