Megdöbbentő látványt nyújt a KMKSZ felgyújtott épülete

Megdöbbentő látványt nyújt a KMKSZ felgyújtott épülete

UNGVÁR. Felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központját Ungváron. A szövetség szerint politikai támadásról van szó. Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a támadást, a külügyminiszter megbízásából a helyszínen tájékozódó ungvári magyar főkonzul, Buhajla József a Híradónak elmondta, vélhetően egy nagy erejű robbanószerkezetet helyeztek el a szövetség irodájánál – hangzott el az M1 Híradójában.

Buhajla József elmondta, hogy megdöbbentő látvány fogadta, amikor bejárta a területet és a helyszínt. Vélelmezhetően egy nagy erejű robbanószerkezetről beszélhetünk, amely komoly károkat okozott az épületben is. Véleménye szerint a helyi hatóságok gyorsan és operatívan reagáltak.

Azt is elmondta, már vannak előzetes információk, de konkrét adatokról csak később tudnak beszámolni. Szerinte ezeknek az akcióknak csak az elrettentés a célja, a szélsőséges elemeknek ugyanis érdekében áll, hogy megfélemlítsék a Kárpátalján élő kisebbséget, azonban ez senkinek nem jó, sem Ukrajnának, sem pedig Magyarországnak – hangsúlyozta.

Az ügyben megindult a nyomozás, egy operatív csoportot is felállítottak, amely kifejezetten csak ezt az esetet vizsgálja. Előkerültek a térfigyelő kamera felvételei is, ahol jól látható az elkövető, amint elhelyezi a robbanószerkezetet a KMKSZ ablakában. Ezt követi egy a hatalmas detonáció, amit szintén rögzített a kamera. A főkonzul bízik benne, hogy a felvételek alapján azonosítható lesz az elkövető, és fény derül arra, hogy ki áll a háttérben.

Az elkövetők közép-európai idő szerint éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. Az épület földszinti része jelentős részben kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »