Megdöbbentő, de még csak most avatták fel Hollandia első holokauszt-emlékművét

Megdöbbentő, de még csak most avatták fel Hollandia első holokauszt-emlékművét

Vilmos Sándor holland király felavatta Hollandia első nemzeti holokauszt-emlékművét, amely ellen a nagy létszámú holland muzulmán közösség sokáig sikerrel tiltakozott.

Az emlékművet Daniel Libeskind lengyel zsidó építész tervezte a holland Auschwitz-bizottság felkérésére, falainak formája négy héber betűt ábrázol, amelyek összeolvasva az emlékül szót adják. Minden egyes kövén egy-egy olyan zsidó, roma, szinti származású személy neve olvasható, akiket Hollandiából deportáltak a német koncentrációs táborokba a második világháború idején.

Hírdetés

„Hazánk történetének ez egy sötét lapja. Arra kényszerít bennünket, hogy megkérdezzük, lehetett volna-e többet tenni azért, hogy megakadályozzuk, és hogy tudatában legyünk annak, hogy az antiszemitizmus még napjainkban is létezik” – hangoztatta Mark Rutte kormányfő, arról mélyen hallgatva, hogy jelenleg nem az őslakosok, hanem az elmúlt évtizedekben importált muzulmán bevándorlók tömegei adják az antiszemitizmus gerincét, akiknek a helyi közössége egyébként az építkezés során többször is tiltakozott a létesítmény ellen, illetve a témával kapcsolatos számos kiállítást is megrongálták az elmúlt években az építkezésre kiszemelt területen.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »