Megcsendült az a bizonyos ezüstcsengettyű

Megcsendült az a bizonyos ezüstcsengettyű

A szélsőjobb és a szélsőbal programjában a közös elem az unióellenesség és az oroszbarátság. A kormány adócsökkentést ígér, de a rászorulóknak közben több segítséget adna. Félmillió migránst utasítanának ki, és azt mondják, nem tesznek eleget a korábbi kormányok vállalásainak, vagyis nem hajtják végre a Brüsszel által elvárt megszorításokat az államadósság csökkentése érdekében.

Hivatalos csengettyűátadó jelezte a kormányváltást Olaszországban péntek délután. A kormányülések elején használt ezüstcsengőt az előző miniszterelnök adta át az utódjának, Giuseppe Conte egy szélsőjobbos-szélsőbalos populista koalíciót vezet majd,

Az olasz kormányok csak ritkán képesek kitölteni 5 éves ciklusukat, most ez valószínűleg nem is a cél, hiszen mindkét oldalnak megvan a maga terve. A szélsőjobbos Liga a bevándorlásellenes törvényeket és a migránsok kitoloncolását akarja keresztülvinni. Az 5 Csillag Mozgalom népjóléti intézkedéseket, alapjövedelmet, nagyobb segélyeket, kisebb adókat akar. Az első költségvetésükből látszani fog majd, hogy van-e esélyük túlélni akár egy évet is, véli egy szakértő.

Hírdetés

Az új miniszterelnök szerint elutasítják az Európai Unió által elvárt költségvetési kiadáscsökkentéseket, és egyik párt se támogatja az euroövezeti tagságot, igaz, a valutaunióból való kilépés nincs a kormányprogramban. „Az olasz kormány legnagyobb feladata az államadósság csökkentése lenne. Ez most az éves GDP 132 százaléka, több, mint amennyi a válság idején a görögöké volt. Az olasz állam korábban vállalta ennek a csökkentését, de az új kormány tervei között ez nem szerepel” – mutatott rá Umberto Triulzi közgazdász.

Az új kormány 780 eurós alapjövedelmet szeretne biztosítani a szegényeknek, nyugdíjat emelnének és kétkulcsos személyi jövedelemadót vezetnének be, hogy a szegények kevesebbet fizessenek. Arra azonban a kabinetnek nincs magyarázata, hogy hogyan fognak kevesebb bevételből több állami támogatást fizetni.

„Az olaszok évtizedek óta harcolnak a magas államadósság ellen, eredménytelenül. Most a populisták azért tudtak kormányra kerülni, mert elhitették a választókkal, hogy Olaszország minden gondjáról az Európai Unió tehet. Ha viszont a tényeket nézzük, ez nem így van, az olasz államadósság csökkentése pont az EU érdeke, mert az olasz rendszer összeomlása magával rántaná az egész eurozónát” – hívta fel a figyelmet Alberto Castelvecchi szociológus.

A két populista párt ideológiájában az Európa-ellenesség mellett a másik közös pont, hogy mindketten Oroszországgal akarják elmélyíteni a kapcsolatot, és a kormányprogramban arra is utaltak, hogy megvétóznák az oroszok elleni európai gazdasági szankciók folytatását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »