Megbüntettek két ellenzéki képviselőket

Megbüntettek két ellenzéki képviselőket

Másfél millió forintra büntette Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke Vadai Ágnest, a DK parlamenti képviselőjét, mert másokkal együtt decemberben fizikailag próbálta megakadályozni a túlóratörvény elfogadását. A mentelmi bizottság helyben hagyta Kövér László ellenzéki képviselőkre kirótt büntetését.

Más ellenzékiek is számíthatnak egyhavi pénzmegvonásra, a független Székely Sándor például már megkapta az erről szóló értesítést.

Botrányos körülmények között szavazta meg az Országgyűlés decemberben a Munka törvénykönyvének módosítását. Az ellenzék az elnöki pulpitus eltorlaszolásával és hangzavarral próbálta megakadályozni a jogszabály elfogadását. Kövér László már akkor bejelentette, hogy fegyelmit rendel el, az Országgyűlés fideszes elnöke korábban közölte azt is, hogy megvonná a rendbontásban résztvevő képviselők decemberi fizetését.

Hírdetés

Az egyik érintett, a DK-s Varju László szerint szó sincs arról, hogy a túlóratörvény vitája során a napirend meghiúsulását szerették volna elérni, csupán véleményt nyilvánítottak akkor.

Nem kapott többséget a mentelmi bizottság keddi ülésén Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) kezdeményezése a rájuk kirótt házelnöki pénzbüntetés hatályon kívül helyezéséről – közölte Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a testület keddi ülése után újságírókkal.

A kormánypárti politikus kifejtette: két fegyelmi ügy anyaga érkezett meg a bizottsághoz, Tordai Bencéé (Párbeszéd) és Varju Lászlóé (DK). A két ellenzéki politikus azt kérte a testülettől, helyezze hatályon kívül az Országgyűlés elnökének azon döntését, amivel valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj-elvonást javasolt. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, erről fogja tájékoztatni a parlamentet.

Varju László szerint az Országgyűlés elnökének büntetése arról szól, hogy a túlóratörvény vitája során ellenzéki képviselők egyértelműen a napirend meghiúsítását szerették volna elérni. Erről azonban szó sincs, véleménynyilvánítás történt – tette hozzá az ellenzéki képviselő. Egyúttal megismételte, elfogadhatatlan, hogy 2925 módosító indítványt egyetlen szavazással vettek le a napirendről. Megjegyezte azt is: a kormánypárti képviselők ugyanúgy hangoskodtak és kiabáltak aznap.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »