Megbuktak az uht-tejek

Megbuktak az uht-tejek

Megbukott huszonkét külföldi uht-tej nemrégiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laborvizsgálatain. 15 szlovák, 6 cseh és egy lengyel előállítótól származó, többségében 1,5 százalékos uht-tejet kellett kivonni a forgalomból, mert valós zsírtartalmuk alacsonyabb annál, mint amit a dobozon feltüntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat – tájékoztatta lapunkat tegnap a hatóság. Felhívták a figyelmet arra, hogy a tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak.

Ami az ellenőrzések számának növekedését illeti, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nébih munkája is látványosan javult a tejágazatot is érintő ügyekben – aminek láthatóan megvannak az eredményei – mondta lapunknak a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke. Istvánfalvi Miklós úgy véli, a jelek szerint valamit hatottak azok a figyelemfelkeltő akciók, amelyek arról szóltak, hogy sokkal több ellenőrzésre van szükség az importtermékekkel kapcsolatosan.

A következő kormányülésen értesülésünk szerint szóba kerülhet a tejágazat helyzete, bár félő, hogy az ágazati szereplőket nem kérdezik meg arról, mit kellene tenni a tejgazdaságok eltűnése és az áfacsalások ellen.

Valami mintha elindult volna tejügyben – vélik a szakemberek. A tejpiaci ellenőrzések során országszerte mintegy 300 élelmiszer-forgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést a megyei kormányhivatalok és a Nébih ellenőrei, a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített uht-tejeket és félkemény sajtokat vizsgálva. Az már áprilisban is kiderült, hogy néhány szlovák uht-tejjel gond van, a vizsgálatok nagy része azonban mostanra fejeződött be. A hatósági fellépésnek köszönhetően több tízezer liter, a vásárlókat megtévesztő termék kerül le a polcokról, a Nébih pedig a jövőben is folyamatosan vizsgálja a kereskedelemben kapható élelmiszereket. A nyomott áron forgalomba kerülő tej kiszűrése azért is fontos, mert a hazai tejgazdaságok a megszűnés határán állnak, mivel nem tudnak versenyezni a részben áfacsalás útján hazánkba kerülő termékekkel. Az utóbbi hetekben már öt nagyobb tehenészet zárt be, a kisebbek pedig be sem jelentik, amikor lehúzzák a rolót. A termelők több alkalommal is felhívták a kormány figyelmét a tarthatatlan helyzetre, és úgy tűnik, a kabinet a következő ülésén foglalkozhat a tejágazat ügyével, ugyanakkor nem kizárt, hogy úgy tárgyal a tejről, hogy meg sem hallgatja a piaci szereplőket. A Miniszterelnökség ugyanis eddig még csak nem is reagált a tejtermelők Lázár János miniszternek címzett petíciójára, amelyben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal. Emiatt a napokban már a második levelét küldte el Lázár Jánosnak a tejtermelők demonstrációs bizottsága. A petíciót a szervezet nevében még 2016. május 23-án átadták a minisztert képviselő Udvarhelyi Csaba főosztályvezetőnek.

Mostani levelükben a tejesek nemcsak erre emlékeztetik a minisztert, hanem arra is, hogy a 2016. május 26-án tartott 51. kormányinfón – egybehangzó sajtóhírek alapján – az hangzott el tőle, hogy vélhetően május 30-án kezdik el az ágazatot érintő problémák tárgyalását, és a tejtermelőket is szívesen várják.

A tejtermelők Lázár Jánosnak írt levelükben megköszönik, hogy a kormány napirendjén folyamatosan szerepel a tejágazat helyzete, ugyanakkor kérik, hogy a Miniszterelnökség tisztelje meg őket a május 23-án átadott petíciójukra adandó válaszával.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »