Megbukott az ügyészség álláspontja

Megbukott az ügyészség álláspontja

Megbukott az ügyészségi álláspont, miszerint egyetlen ember érintett a kitiltási botránnyá duzzadt, 2014-es korrupciós ügyben. Tegnap ugyanis a Fővárosi Törvényszék enyhe ítéletet hozott az egyetlen vádlottal szemben, s indoklásában a bíró közölte: a kétmilliárd forintos korrupció hátterében állók kiléte feltáratlan maradt.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék tegnap azt a férfit, akit korábban az ügyészség a „kitiltási ügyként” elhíresült korrupciós botrány egyedüli vádlottjaként nevezett meg. A vád szerint T. Viktor 2014-ben az amerikai agráripari cég, a Bunge Zrt. képviselőjének színlelt ajánlatot tett: befolyásos kormányzati kapcsolatai révén eléri az étolaj áfájának drasztikus csökkentését, ezért T. Viktor kétmilliárd forintot kért. Ahogyan azonban az ítélet indoklása során kiderült, a bíróság nem egészen értett egyet az ügyészség verziójával.

Kérdés, hogy az ajánlat kitől származott. Hiszen ha ez egy azonosítható személy lenne, akkor egy másik bűncselekmény miatt, egy más személlyel szemben is eljárás folyna – indokolta a börtönbüntetés felfüggesztését az ítéletet felolvasó bíró. A törvényszék ugyanis azt állapította meg, hogy az üzenet nem színlelt, hanem valós volt, s T. Viktor feladata mindössze annak közvetítésében merült ki.

– Az ügyészség testével védi az elkövetőt – reagált az ítéletre az ügy koronatanúja, Torba Tamás. A Bunge Zrt. megbízásából korábban eljáró Torba közvetítette T. Viktor ajánlatát, amit 2014-ben az amerikai cég azonnal visszautasított. Az Egyesült Államok nagykövetsége végül értesült a korrupciós ügyről, majd 2014 októberében a képviselet bejelentette: hat vezető magyar kormánytisztviselőt korrupciógyanús ügyletek miatt kitiltott az Egyesült Államokból. – A találkozók alkalmával egyszer sem hangzott el olyasmi, amit aztán az ügyészség a vádiratban leírt – mondta megkeresésünkre Torba Tamás. Hangsúlyozta, fel sem vetődött, hogy T. Viktor egyedüli elkövetőként kétmilliárd forintot próbált volna kicsalni az amerikai cégtől.

Ahogyan azonban a törvényszéki ítéletet felolvasó bíró felidézte, az ügyészség nem tudta bizonyítani a korábbi híreket, miszerint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi elnöke, Heim Péter segítette volna T. Viktort. Korábbi sajtóhírek szerint ugyanis a vádlott állította: Heim lett volna a kormányközeli kapcsolat, aki az ügyletet elintézte volna. Heim Péter az ATV-n egyébként tagadta a vádakat, elmondta, nem ismerte a T. Viktort, és nem állt kapcsolatban sem a Bungéval, sem más amerikai céggel.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért és letöltendő szabadságvesztésért fellebbezett. A védő elsősorban felmentésért, illetve megalapozatlanságra hivatkozva a per hatályon kívül helyezéséért és új eljárás lefolytatásáért. Szerettük volna megtudni, az elhangzottak ismeretében az ügyészség kezdeményez-e új eljárást az ügyben, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »