Megbocsátást és a könyörületet kért a mianmari hívektől Ferenc pápa

A megkülönböztetéstől mentes segítségnyújtás és a megbocsátás fontosságára hívta fel a figyelmet Ferenc pápa szerdán Mianmarban 150 ezer katolikus hívő előtt celebrált miséjében.

A katolikus egyházfő kedden kezdett látogatást az 51 millió lakosú, többségében buddhista ázsiai országban, és térségbeli útját csütörtökön a szomszédos Bangladesben folytatja.

Szabadtéri miséjében a 700 ezresre becsült katolikus közösség jelen lévő tagjaihoz szólva megköszönte mindazokat az erőfeszítéseket, amelyeket a szegények és a szenvedők megsegítésére tesznek, és kitért arra, hogy az ország sok lakója „látható és láthatatlan” sebeket kapott az elmúlt időszakban.

Ezzel minden bizonnyal a korábbi katonai diktatúrára utalt, de feltehetően a rohingja válságra is. Augusztus vége óta több mint 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg Arakán államban zajló műveletei elől, amelyeket a hadsereg közlései szerint rohingja szélsőségesek korábbi erőszakos akciói váltottak ki.

Hírdetés

http://mno.hu/

Ferenc pápa arra kérte hallgatóit, hogy az említett sebeket ne haraggal és bosszúval gyógyítsák be, mert „a bosszúállás útja nem Jézus útja”. Ehelyett megbocsátásra és a könyörületre kérte az egybegyűlteket.

Előzőleg a pápa találkozott a kormány képviselőivel is. Felszólalásában az emberi jogok tiszteletben tartását kérte, de anélkül, hogy a rohingják üldöztetéséről említést tett volna.

A katolikus közösség vezetői is azt kérték a pápától, hogy kerülje az országban elismert státusszal nem rendelkező kisebbség megnevezését, mert szerintük az további erőszakhullámhoz vezethetne, és minden bizonnyal ártana a mindössze féléves mianmari-vatikáni diplomáciai kapcsolatoknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »