Megbíznak régiónkban a befektetők

Megbíznak régiónkban a befektetők

Régiónk országai globális összehasonlításban is vonzó befektetési célpontnak számítanak – derül ki a Mazars legújabb befektetési beszámolójából. Az egyes országok között azonban látványos különbségek vannak.

A könyvvizsgálatra, számvitelre, tanácsadásra, valamint adó- és jogi szolgáltatásokra szakosodott Mazars szerint a vállalati összeolvadások és felvásárlások közép- és kelet-európai piaca 2018-ban elérte a 46,925 milliárd eurót. A befektetett tőke értéke 2017-hez képest Magyarországon, Csehországban, Ausztriában, Ukrajnában, Oroszországban és az adriai térség államaiban is nőtt, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában kissé csökkent, Bulgáriában pedig jelentősen visszaesett. A tranzakciók számát tekintve a többség a belföldi befektetéseké, a tranzakciós érték 58 százaléka ugyanakkor a régión kívülről érkezett. A külföldi tőke értéke 2016-ban tetőzött 41,665 milliárd euróval, 2017-ben 13 milliárd euróra esett vissza, tavaly pedig megközelítette a 27 milliárd eurót.

A tavalyi adatok alapján kiemelkedő befektetési értéket vonzott az energetika, de jól teljesített az ipar és a telekommunikáció is.

Hírdetés

Urbán Nóra, a Mazars budapesti irodájának menedzsere a jelentéshez hozzáfűzte, hogy a külföldi tőkebeáramlásokat továbbra is az Egyesült Államok és a nyugat-európai befektető országok uralják mind értékben, mind a tranzakciók számában. A régióban a kínai tőke beáramlása tavaly elmaradt a korábbi évektől, Japán és Katar néhány nagy értékű tranzakcióval jelent csak meg, a távol-keleti érdeklődés pedig egyre jelentősebb.

A térség egészében ugyan 1 százalékos a befektetési érték csökkenése a tavalyelőttihez képest, de Latin-Amerikában 26 százalékos, Afrikában 23 százalékos, Délkelet-Ázsiában 48 százalékos volt a visszaesés, miközben növekedni csak a Közel-Kelet tudott 12 százalékkal, illetve India 81 százalékkal. Benedek Zoltán, a Mazars budapesti irodájának az üzletágvezetője többek között a világgazdaságot befolyásoló fejleményekkel, elsősorban a kereskedelmi háborúkkal, a brexittel és a jegybanki kamatemelésekkel indokolta, hogy a kelet-közép-európai régiós piac kissé visszaesett a 2015–2016-os csúcshoz képest. A térség – mint mondta – a kisebb mértékű csökkenés ellenére továbbra is jól teljesíthet a befektetések terén, az EU-átlagot meghaladó gazdasági növekedésnek, az erősödő fogyasztásnak, a viszonylag még mindig alacsony béreknek és a jó infrastruktúrának köszönhetően. (MTI)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »