Megbírságolták az adóhivatalt

Tizenhatezer lejre bírságolta az Országos Adatvédelmi Felügyelő Hatóság az adóhivatalt, amiért az közzétette az 1500 lejnél nagyobb adótartozást felhalmozott magánszemélyek listáját. Az ANAF ráadásul bírósági pereket is kockáztat az intézkedés miatt – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n.

Áthágta a román adóhatóság (ANAF) a 2001/677-es számú adatvédelmi törvényt, amikor nemrég nyilvánosságra hozta az állami költségvetéssel szemben adóhátralékot felhalmozó magánszemélyek névsorát. Az Országos Adatvédelmi Felügyelő Hatóság (ANSPDCP) kedden kibocsátott közleményében tudatta: az ANAF nem tartotta be azt a jogszabályi előírást, miszerint az érintetteket előzetesen – postai úton vagy az intézmény honlapján – tájékoztatni kell a tartozásokról, valamint arról, hogy mire használják fel személyes adataikat.

Az adóhatóság ugyanakkor nem csak a saját honlapján, hanem egy másik weboldalon is közzétette a szeméályi adatokat. Ráadásul az ANSPDCP szerint a fináncok nem jártak el „jóhiszeműen”, hiszen a panaszok nyomán kiderült: a közzétett adatok nem minden esetben voltak naprakészek és pontosak. Az adatvédelmi hatóság a törvénysértésekért összesen 16 ezer lejes bírsággal sújtotta az állami adóhivatalt.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »