Megbírságolták a Sztálin halála című filmet bemutató moszkvai mozit, razzia is volt

Pénzbírságot szabott ki az orosz főváros egyik bírósága csütörtökön a moszkvai Pionyer mozira, amely a film betiltása ellenére is bemutatta a Sztálin halála című brit-francia szatírát.

A filmszínházat három közigazgatási szabálysértési kereset alapján összesen 280 ezer rubelre (mintegy 1 millió 260 ezer forintra) büntették. A mozi közölte, hogy a büntetést méltánytalannak tartja, mert a film forgalmazási engedélyének január 23-án történt visszavonásáról postán csak január 27-én kapott értesítést, a kulturális tárca által kifogásolt vetítések pedig a levél kikézbesítését megelőző napokban történtek.

A mozira február 13-án 80 ezer rubel (360 ezer forint) bírságot szabtak ki, amiért forgalmazási engedély híján mutatta be a Le divan de Staline (Sztálin díványa) című francia filmet, Fanny Ardant produkcióját, amelyben Gérard Depardieu alakítja a szovjet diktátort. A Pionyer megfellebbezte az ítéletet.

A Sztálin halálát január 22-én zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Közülük többen levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állíttassa le a szerintük kegyeletsértő, valamint az orosz (szovjet) ember „alsóbbrendűségét propagáló” film bemutatását. Az aláírók szerint a filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való bemutatása „arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek”.

A Pionyer a tilalommal dacolva négy alkalommal vetítette le a Sztálin halálát, csak azután vette le műsoráról, hogy a rendőrség nagyszabású razziát tartott a moziban.

(MTI)

Korábban írtuk: Moszkva betiltotta a Sztálin halála című filmet, mert "befeketíti a fasizmust legyőző polgáraik emlékét"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »