Megbírságolták a Kinizsi Bankot

Megbírságolták a Kinizsi Bankot

Az MNB 14,5 millió forint bírságot szabott ki a Kinizsi Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, informatikai és adatszolgáltatási problémák miatt, s kötelezte a jogsértések megszüntetésére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében célvizsgálatot folytatott a veszprémi Kinizsi Bank Zrt.-nél (Kinizsi Bank). A vizsgálat a 2015. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A Kinizsi Banknál a vállalatirányítás kapcsán egyebek közt a részvénykönyvi adatok, a felügyelő bizottság működése, a vezetői felelősségi körök elhatárolása, illetve a belső kontroll funkciók kapcsán merültek fel hiányosságok – állapította meg a jegybank.

A hitelkockázatok kezelésénél a jegybank az egyes halasztott fizetéssel kapcsolatos ügyfeleket érintő kockázatfeltáró és döntési gyakorlatot, néhány problémás ügylet kezelését, az értékbecslőkkel kapcsolatos gyenge kontrolltevékenységet, illetve az jogszabály által előírt ügyletminősítési rendszer hiányát kifogásolta.

A bank emellett nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az adatszolgáltatás minősége és belső szabályozottsága terén, az informatikai biztonság vonatkozásában pedig az MNB egyebek közt a kiszervezésre vonatkozó gyakorlat és a kritikus üzleti folyamatok támogatása kapcsán tárt fel jogsértést.

Mindezek alapján a jegybank ma publikált határozatában április 20. és 2019. február 28-ig közötti teljesítési időpontokkal kötelezte a Kinizsi Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A jogsértések miatt az MNB 14,5 millió forint bírságot is kiszabott a hitelintézetre. A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette többek közt – különösképp a vállalatirányítás terén – a feltárt hibák súlyát, az egyéb területekre vonatkozó megállapítások kockázati besorolását, illetve a kockázatkezelési területen azonosított ismételt hiányosságokat is.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »