Megbecsült márkanév lett a visegrádi négyekből Európában

A visegrádi négyek (V4) országcsoport már megbecsült “márkanév” lett Európában, tagországait sok közös érdek köti össze – mondta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerdán, a V4-ek fennállásának 26. évfordulója alkalmából nyilatkozva a lengyel közszolgálati rádiónak.

 

Waszczykowski az évfordulóval kapcsán arról is kérdezték, hogy nem különbözőek-e a V4-ek (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) érdekei. “Sok közös érdek köti össze a csoportot” – válaszolta a külügyminiszter.

 

Márkanév lett Európában a V4

 

Hozzáfűzte: a V4 már “márkanévvé vált Európában”, “megbecsült csoportnak” számít az Európai Unión (EU) belül folytatott konzultációk során.

 

Kifejtette: a csoport a térség nagyobb integrációjára törekszik, “nemcsak politikai, hanem gazdasági értelemben is, például az infrastruktúra terén”, s célja az, hogy Közép-Európa “bizonyos idő múlva, inkább hamarabb, mint később, elérje a nyugat-európai fejlődési szintet”.

 

Működő lobbicsoportok

 

A közép-kelet-európai országok más formátumú kezdeményezéseit is említve, Waszczykowski aláhúzta: ezek nem valaki ellen irányuló “frontvonalak” mentén működnek, hanem az EU-n és a NATO-n belül működő “lobbincsoportok”, amelyek azért is jöttek létre, hogy “ráirányítsák az említett intézmények figyelmét az érdekeinkre és szükségleteinkre”.
Lengyelország tavaly júliustól tölti be a V4-ek egyéves soros elnökségét.

 

MTI

 

Nyitókép: superiorhirek.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »