Megállt az élet Párizsban az áradások miatt

Több száz embernek kellett átmenetileg elhagyni otthonát a francia fővárosban a megáradt Szajna miatt. Az elmúlt hetek heves esőzései miatt Párizsban már szerdán kilépett medréből a folyó – lezárták a rakpartokat, nem jár a metró, és gyakorlatilag megbénult a teljes belváros. Szombatra várják a tetőzést.

A Szajna partján péntek délután összegyűlt tömeg a több mint öt méter magas, híres partmenti kőszobrot fényképezte, amelyet már félig ellepett a víz. A szobor egyébként vízmérceként szolgál. Ha a térdét eléri a víz, az azt jelenti, hogy a Szajna vízszintje veszélyesen magas.

A rakpartokat már végig lezárták. A lakóhajókat kiürítették és a hajózást is teljesen leállították, mert a vízi járművek már nem férnek át a hidak alatt. A tűzoltóság és a vízi rendészet emberei folyamatosan járják csónakokkal a Szajna párizsi szakaszát. Különösen a folyópart közelébe sodródott hajókat veszik szemügyre.

Párizs alacsonyabban fekvő részein – ahol a házak komolyabb veszélyeknek vannak kitéve – sorra deszkázzák be az alagsori lakások ablakait. Innen az elmúlt napokban már mindenkit kilakoltattak. Az itt lakók – mielőtt elhagyták otthonaikat – betontéglákra polcolták fel bútoraikat, hogy azokat a befolyt víz ne áztassa el.

Hírdetés

Közben Párizs egyik Szajna-menti elővárosát szinte teljesen elárasztotta a medréből kilépett folyó. Itt a házakat már csak csónakkal lehet megközelíteni. A mentőegységek folyamatosan kutatnak azok után, akik bennrekedtek házaikban.

Franciaországban az elmúlt száz év legcsapadékosabb januárja okozza az áradásokat. A meteorológusok szerint idén télen Párizsban a szokásos mennyiség kétszerese esett. A folyó várhatóan szombaton tetőzik.

PARIS, FRANCE - JUNE 03:  The Zouave statue under the Pont de l'Alma is half covered by the rising waters from the Seine River after four days of rainy weather on June 3, 2016 in Paris. The 'Ile de France' Region and Paris are particularly affected by heavy flooding after the torrential rains in recent days. (Photo by Xavier Laine/Getty Images)

Fotó: Europress fotóügynökség


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »