Megálljt parancsoltak a Radetzky laktanya bontásának

Egy időre biztosan megmenekül a további pusztítástól a Duna-parti műemlék, mivel visszavonta a Radetzky laktanyára 2010-ben kiadott építési engedélyt a Budapest Főváros Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hatósága – közölte portálunkkal a HB Reavis csoport.

Levegővételnyi szünethez jutott a világörökségi területen fekvő műemlék épület a Kormányhivatal döntésével. Korábban megírtuk, hogy az ügyben az I. kerületi kormányhivatal másodfokú építésügyi, építésfelügyeleti és örökségvédelmi hatósága felügyeleti eljárást folytatott. A 2010-es építési engedély felülvizsgálatát követően a Budapest Főváros Kormányhivatala az örökségvédők és a helyiek legnagyobb örömére „visszavonta a Bem Palace projekt Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Iroda 2010 szeptemberében kiadott építési engedélyét”.

Leálltak a markológépek

A HB Reavis Csoport tudomásul vette a határozatot és haladéktalanul leállította a folyamatban lévő bontási munkákat –  közölte portálunkkal az ingatlanfejlesztő vállalat. Ám azt, hogy meddig marad ez így, egyelőre nem lehet tudni, hiszen a HB Reavis mindent megtesz azért, hogy folytathassa a munkálatokat. Mint írják: „a vállalat jelenleg vizsgálja a kialakult helyzetet és megteszi a szükséges lépéseket”.

A HB Reavis közleményében kitér arra, hogy a cég az építési engedéllyel rendelkező, kivitelezés alatt álló projektet ez év áprilisában jelentős részben az építési hatóság – az eladó Európa Ingatlanbefektetési Alap részére megküldött – megerősítő hivatalos tájékoztatásának ismeretében vásárolta.

Nem rég kezdték a bontást

Két hete az elsők közt számoltunk be arról, hogy megkezdte a volt Radetzky laktanya nagy részének bontását az épület tulajdonosa, a HB Reavis. A XIX. századi épület helyén egy „Bem Palace” nevű tájidegen, a szomszédos épületek fölé magasodó 32 ezer négyzetméteren elterülő, hétszintes, üveg-acél irodamonstrumot kívánnak felhúzni. A Magyar Patrióták Szövetsége már a kezdetektől tiltakozott ellene, hogy a műemlék épületet 80-90 százalékig visszabontsák.

A Bem tér 3. szám alatti ingatlan bontását egy 2010-es építési engedély alapján kezdték meg, amit a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) adott ki. Ám egy évvel később ugyanez a hatóság döntött úgy hogy műemlékké nyilvánítja a Radetzky laktanyát és az 1840-ben klasszicista stílusban épült élelemtárat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »