Megálljt a fasizmusnak: pirosat Kotleba pártjának!

Megálljt a fasizmusnak: pirosat Kotleba pártjának!

POZSONY. A képviselők fékezhetnék Marian Kotleba szélsőséges pártjának parlamenti tevékenységét – javasolják a Megálljt a fasizmusnak nyilvános felhívás szerzői és aláírói.

A szerzők felhívásukat április 18-án e-mailban elsősorban a parlamenti képviselőknek küldték el, Marian Kotlebának, a Mi Szlovákiánkért Néppárt (ĽSNS) elnökét azonban kihagyták a címzettek közül – tájékoztatott az Emberek a rasszizmus ellen (Ľudia proti rasizmu) egyesület elnöke, a Megálljt a fasizmusnak (Stop fašizmu) felhívás egyik társszerzője, Irena Bihariová jogásznő.

A kezdeményezők azt javasolják, hogy a képviselők kötelezzék magukat 5 olyan alapvető lépés megtételére, amelyek célja a Kotleba-féle szélsőséges párt elszigetelése és az ĽSNS befolyásának gyengítése.

A felhívást bárki aláírhatja, aki azt kéri, hogy a képviselők ne szavazzák meg az ĽSNS-es képviselők javaslatait, továbbá képviselőiket ne válasszák be a különféle parlamenti tisztségekbe, és a soraikban ne keressenek támogatókat saját javaslataikhoz.

“Annak ellenére, hogy a Kotleba-féle ĽSNS képviselőit demokratikus választások során választották meg, a képviselők sem jogi, sem pedig politikai szempontból nem kötelesek együttműködni ezzel a párttal. Végül Hitler NSDAP pártjának is sikerült demokratikus választások útján részt szerezni a hatalomból” – fogalmaznak a felhívás szerzői.

Irena Bihariová elmondta: a felhíváshoz kedden 14 óráig több mint 300 polgár csatlakozott, számuk folyamatosan emelkedik.

A felhívás ötletgazdái és kezdeményezői között olyan személyiségek is vannal, mint Brigita Schmögnerová volt pénzügyminiszter, Jakub Kroner rendező, Jaroslav Dudík jeles asztrofizikus a Cseh Tudományos Akadémia Asztronómiai Intézetéből, Anton Heretik ismert pszichológus és Jozef Hašto neves pszichiáter. Irena Bihariová hozzátette: a felhívásra már reagáltak a törvényhozás egyes tagjai is.

A stopfasizmu.sk honlapon közzétett felhívás szerint a parlamenti képviselő nyilvánosan kötelezi magát arra, hogy a Kotleba-féle ĽSNS egyetlen képviselőjének, illetve jelöltjének semmiféle parlamenti tisztségbe történő bejutását nem támogatja.

A felhívás 2. pontja az a kötelezettségvállalás, hogy a konkrét képviselő aláírásával egyetlen képviselői indítványt, illetve az ĽSNS által indítványozott módosító javaslatot sem támogat. Nem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely alá ennek a pártnak legalább egy képviselője aláírta saját nevét.

Arra is kötelezi magát, hogy saját javaslatai támogatásáról sem tárgyal majd a párt képviselőivel, illetve egyetlen javaslatához sem kéri a támogatásukat.

A 4. pontban arra kötelezi magát, hogy egyetlen olyan rendezvényre, sajtóvitára szóló meghívást sem fogad el, illetve azokon nem vesz részt, ahová az ĽSNS képviselőit is meghívják, illetve abban ők is szerepelnek (kivételt képez a választási kampány során a közmédiában történő kötelező szereplés).

Az utolsó, 5. pontban a törvényhozó arra kötelezi magát, hogy minden alkalommal figyelmeztet majd a fasizmus veszélyeire és az azzal kapcsolatos történelmi tapasztalatokra. Egyúttal terjeszti a demokrácia és a tolerancia gondolatait, és védelmezi azokat a demokratikus elveket, amelyek a Szlovák Köztársaság alapköveit képezik.

“A felkínált stratégia az ún. „schwerini nyilatkozatból“ következik, amelyet a Németország egyes tartományi parlamentjei a szélsőséges Nemzeti Demokrata Párttal (NPD) kapcsolatban azzal a céllal írtak alá, hogy politikailag elszigeteljék a befolyását. A szélsőséges párttal való együttműködés elutasítására valamennyi demokratikus párt képviselői arra való tekintet nélkül kötelezték magukat, hogy egymástól eltérő programjaik és politikai céljaik vannak” – áll az említett felhívással kapcsolatos sajtóhírben.

A felhívást aláírók ezzel a stratégiájukkal „a társadalomnak azt üzenik, hogy a fasiszta politika, azt bármennyire is jól álcázzák elfogadható ígéretek és szándékok mögé, egyetlen demokratikus állam parlamentjében sem hallgatható meg és nem is támogatható”. Ezzel egyben arra is kötelezik magukat, hogy egyedül is képesek valóban sikeres javaslatok és intézkedések kezdeményezésére.

A szerzők szerint ezzel a megoldási lehetőséggel nem merítik ki a politikai extrémizmus elleni harc lehetőségeit. Ez csak a bevezető lépést jelenti a felhívás céljának eléréséhez, ahhoz, hogy meggátolják a szélsőséges párt politikai legitimizációját.

Ezzel a megoldással a választópolgárok egy részénél felerősödik „az elnyomott mártírok képe, amelyet az ĽSNS évek óta tudatosan alakít – vélik a felhívás szerzői. “Ezen szubjektum politikai elfogadása ugyanis ahhoz vezetne, hogy további négy év múlva Kotleba ĽSNS pártja össztársadalmi viszonylatban elfgadott politikai lehetőség lesz, azon választók körében is, akik ma még bizonyos fenntartásokal fogadják annak tagjait” – olvasható a sajtóhírben.

A stopfasizmu.sk oldalon található felhíváshoz tehát aláírásával bárki csatlakozhat. Azon fokozatosan megjelenik majd azon képviselők jegyzéke is, akik a felhívásban javasolt stratégiához csatlakoztak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »