Megállítható a magányos merénylő?

„A franciaországi merénylet és a múlt vasárnap Orlandóban történt mészárlás újabb fordulópontot jelenthet a nyugati világban elkövetett merényletek szempontjából – mondta Németh József Lajos, a biztonsagpolitika.hu szakértője. – Ha bebizonyosodik, hogy a támadás indítéka az Iszlám Állam céljaihoz köthető, tartani lehet attól, hogy a jövőben többen lesznek az ilyen jellegű, magányos elkövetők. Ez ugyanis nemcsak az elkövető számára jelent legitimizációt a tettének elkövetésére, de példa és ösztönzés lehet az IS fanatikusai számára. Ezért a szokásos védelmi stratégiák mellett ezek megelőzésében sokkal nagyobb az átlagemberek felelőssége is. Minden gyanús, szokatlan észlelés nagyobb jelentőséggel bír.”

Magányos farkasok, beteg emberek
Végh József kriminológus azt mondta: a magányos elkövetők mindegyike különböző fokú, de pszichésen beteg ember. Profiljukban közös, hogy szűkebb környezetükből kivonultan, vagy bezárkózva élnek, rögeszmések és problémáikért rendszerint másokat vagy az egész világot okolják. A depresszió, vallási vagy sport fanatizmus, függőség jellemzi őket. Ahogy egyre súlyosabb a betegségük vagy személyiségi zavaruk, úgy lesznek agresszívabbak is.

„Többségük eleinte verbálisan gyűlölködik, majd egyre többet fantáziál arról, hogyan álljon bosszút azokon, akik őt ilyen helyzetbe juttatták – mondta Végh József. – Múltjukban rendszerint megfigyelhető valamilyen személyes tragédia vagy trauma és legtöbb esetben küldetéstudattal rendelkeznek. Többségük egyszerűen csak gyűlölködik, de könnyen felhasználhatóak vallási fanatizálásra is és van aki maga keres olyan szervezetet, amiben kultusza van az erőszaknak. Az, aki magának gyártja az ideológiát ugyanolyan veszélyes lehet, és belőlük van több. Ők klasszikusan magányos farkasként állnak bosszút és ha szimpatizálnak is valamilyen szervezettel, a személyes indítékaik az erősebbek.”

Könnyű fanatizálni a 18-25 éveseket
A kriminálpszichológus szerint ez az új helyzet nemcsak másfajta védelmi stratégiákat követel, de azt is, hogy bátor, nagyon jól felkészült pszichológusokat is bevonjanak a megelőzésbe. Minél jobban ismeri és érti az átlagember ezen beteg személyiségek a logikáját, annál nagyobb az esély, hogy időben felismerhető, mire készülnek.

„Sokszor látjuk, hogy egy-egy tragédia után ott vannak a közösségi oldalakon, vagy a családtagok beszámolóiban a figyelmeztetések, de ezek csak utólag állnak össze egy érthető történetté. A magányos elkövetőkről szóló kutatásokból kiderül az is, hogy a merénylet napján általában egyértelmű jelzéseket adnak a külvilágnak.”

Végh József azt mondja: nagyon nehéz megrajzolni azt a személyiséget és élethelyzetet, aminek együtteséből az derül ki, hogy valaki képes terroristának állni. Az azonban, aki kilátástalan helyzetben van, bizonytalan, elnyomva érzi magát, és olyan ideológiát vagy erős közösséget keres, amelyhez csatlakozhat, könnyebben befolyásolható. A terroristák nagy része azért fiatal férfi, mert jellemzően ebben a 18-25 éves életkorban szembesülnek azzal, hogy egyedül kellene boldogulniuk egy olyan világban, ahol kevés sikerélmény várja őket és amelyhez nem érzik, hogy szorosan kötődnének.

Globalizálódik a terrorizmus
Feledy Botond, külpolitikai szakértő szerint nem erősödik, inkább azt mondhatjuk, hogy szűk két évtizede a terrorizmus is gyorsuló tempóban globalizálódik. Ezt éljük meg jelentős változásnak itt Európában is. A valódi célok csak a lokális terrorizmus esetén – mint amilyen az észak-ír IRA vagy a baszk ETA volt – határozhatóak meg egyértelműen. A globalizált terrorista hálózatoknak az elsődleges célja önmaguk fenntartása, céljaik nem konkrétak, nehezen érthetőek. Feledy Botond szerint Európa kitettsége komolyan növekedett az elmúlt években: méretéhez és gazdasági súlyához képest megfelelő hadereje nincs, főleg nem távolabb is bevethető ereje; emellett a belső biztonsága is szétszabdalt a számtalan uniós tagállama közt, jóval kevesebb együttműködéssel mint ami az USA tagállamait jellemzi. A terroristák számára világossá vált, hogy a kontinens nem elég felkészült, tehát könnyebb eredményesen fellépniük.

„Az, hogy az Iszlám Állam vállalta a legutóbbi akciókat, nem azt jelenti, hogy bármilyen módon részt vett ezek előkészítésében, vagy kidolgozásában – mondta Németh József Lajos. – Ehhez a Közel-Kelettől Párizsig egy jól szervezett hálózat kellene, amit biztosan nem sikerült kiépíteni. Sokkal inkább arról van szó, hogy a szervezet stratégiai céljaival nagyon is összevág, ha egy sikeres merényletet végre tudnak valahol hajtani. Az Iszlám Állam érdeke, hogy a Közel-Keleten minél nagyobb legyen a káosz. Minél több arab ország érintett, annál könnyebb a térnyerésük a térségben”.

Jókor lenni jó helyen
A biztonságpolitikai szakértő szerint a magányos merénylők és az öngyilkos merényletek megjelenése komoly és újabb kihívás a terrorelhárítás és a biztonságpolitika dedikált szervezetei számára is. Ez azért különösen nehéz feladat, mert ezekről a merényletekről különösen nehéz abban a tervezési fázisban információt szerezni, amikor még hatékonyan megakadályozhatóak.

„Az aszimmetrikus hadviselés egyik fontos jellemzője, hogy a szembenálló felek nagyon különböző eszközökkel és eljárásrenddel rendelkeznek – mondta Németh József Lajos. – Ez a magányos merénylőknél még inkább érvényes. Igaz ugyan, hogy a technológiai fejlődés a korábbinál sokkal alaposabb adatgyűjtést tesz lehetővé, de egy zavart személyiségű ember fejével gondolkodni, belelátni valaki gondolataiba lehetetlen. Egy magányos merénylőt megakadályozni éppen ezért jobbára csak szerencse kérdése. Persze a terrorelhárítás is törekszik arra, hogy proaktív módon is információkhoz jusson, vagyis nemcsak közösségi oldalakat, e-maileket vagy telefonokat figyel, hanem tágabb körből szerez információt és érzékel gyanús megnyilvánulásokat, de ez sem mindig elég. Láthatjuk, van amikor csak a cselekmény elindításakor lehet beavatkozni. Az, hogy abban a pillanatban, jókor jó helyen van-e egy olyan ember aki segíthet megakadályozni a támadást szerencse kérdése is.”

Célpont lehet a 10 millió szurkoló?
„Temetőt csinálunk a labdarúgó Eb-ből” – állítólag ezt mondta egy Facebook-ra kiposztolt videóban az a férfi, aki keddre virradóra Párizstól mindegy ötven kilométerre halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot az otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét.
Az Iszlám Állam többször közölte az elmúlt hetekben, hogy támadásra készülnek az EB idején – emiatt a hatóságok kiemelt kockázatúként kezelik a sporteseményt, ahova július 10-ig 10 millió szurkolót várnak.
„Hatalmas a készültség, ami jól jelzi, hogy magas a kockázata egy terrorakciónak – mondta Németh József Lajos. – Ez ahol ennyi különböző helyszínen, ennyire sok ember van jelen, jellemzően mindig így van. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy egy sportrendezvényen kevésbé elővigyázatos, még inkább agresszív emberek lehetnek. Ilyenkor a megelőzés és a veszteségek csökkentése a legfontosabb cél.”

Cso Szjunghuj
2007. április 16. Blakckburg, Virginia, USA – 33 áldozat

A virginiai műszaki egyetem 23 éves dél-koreai diákja előbb megölte exbarátnőjét és annak új szeretőjét az Ambler Johnston Hall kollégium egyik szobájában. Utána visszatért a saját szobájába, alaposan felfegyverkezett és hagyott maga után egy üzenetet, amiben az állt: „ti okoztátok ezt nekem”. Végül az osztályterembe ment és lemészárolt 30 embert, és magával is végzett.

Anders Breivik
2011. július 22. Oslo, Utoya sziget – 77 áldozat

Oslóban autóba rejtett pokolgép robbant, ami nyolc embert ölt meg. Két órával később Utøya szigetén egy rendőrnek öltözött fegyveres tüzet nyitott a táborozókra, megölve 69 résztvevőt. Az elkövető Anders Breivik, 32 éves norvég szélsőjobboldali elveket valló szabadkőműves, tettét az iszlám és a bevándorlás elleni harcaként követte el. Börtönbüntetését tölti.

Dzsohar Carnajev
2013. április 15. Boston – 5 áldozat

A Boston Marathon verseny célja közelében két robbanás történt, amely három ember vesztette életét és 144-en megsérültek. A merényletet a csecsen származású Tamerlan és Dzsohar Carnajev testvérpár követte el. Tamerlant a rendőrök később agyonlőtték, miután ő fegyverével halálosan megsebesített egy rendőrt. Bujkáló öccsét egy csónak alatt találták meg.

Omar Mateen
2016. június 12. Orlando – 50 áldozat

Az USA történetének legvéresebb mészárlását követték el Orlando egyik melegbárjában, a támadót végül lelőtték. Az afgán származású Omar Mateen New Yorkban született. A mészárlást és az Iszlám Állam is magára vállalta – Mateen állítólag hűséget esküdött az IS-nek –, de nem kizárt, hogy a homofóbia váltotta ki a gyűlöletet.

Larossi Abballa
2016. június 14. Magnaville, Franciaország – 2 áldozat

Abballa halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot annak otthona előtt, és túszul ejtette, majd meggyilkolta a férfi feleségét. A francia különleges egységek lelőtték az elkövetőt. Larossi Abballa megfigyelés alatt állt, mégis sikerült végrehajtania a merényletet. A rendőrség szerint a támadó az IS-re hivatkozott a túsztárgyalások során.

Szerző: Fábos Erika – Vasárnap Reggel


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »