Megállíthatatlan a pusztító erdőtűz Kanadában

Néhány óra leforgása alatt másfélszeresére nőtt a nyugat-kanadai Alberta tartományban pusztító erdőtűz – közölte szombaton a CBC kanadai rádióadó.

A CBC a Twitter-oldalán helyi idő szerint a kora reggel közzétett üzenetében azt írta, hogy a Fort McMurray térségében terjedő erőtűz immár 1560 négyzetkilométer területen pusztít, így annak kiterjedése 50 százalékkal nagyobb mint az este volt. A CBC figyelmeztetése szerint: a tűz által érintett terület “a nap végéig akár megduplázódhat”.

Az Albertát sújtó súlyos erdőtüzek kialakulásában nagy szerepet játszott az évszakhoz képest szokatlanul nagy meleg és szárazság, valamint a lángokat szító erős északi szél.

A hatóságok szombatra újabb négyezer embernek a térségből való evakuálását jelentették be. A kanadai hatóságok csütörtökön helikopterekkel és autóbuszokkal evakuáltak mintegy nyolcezer embert a várostól északra fekvő olajmezők táborhelyeiről Edmontonba és Calgaryba.

Pénteken pedig egy második evakuálási hullám indult több ezer emberrel, akiket részben repülőgépekkel mentettek ki a területről, míg a városból vezető úton 2500 járműből álló konvoj kígyózott hétezer emberrel.

Az albertai kormány – amely szükségállapotot hirdetett a természeti csapás miatt – korábban bejelentette, hogy több mint 1100 tűzoltót, 138 gépjárművet, 145 helikoptert és 22 tűzoltó repülőgépet vetettek be a 49 helyszínen tomboló erdőtűz eloltására.

Fort McMurrayből eddig összesen 88 ezer ember menekült el, a városban kétezer épület vált lángok martalékává, és az ottani repülőteret is fenyegeti a tűz, ezért az összes kereskedelmi járatot törölték.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »