Megállapodást kötött a magyarországi és a bajorországi evangélikus egyház

Megállapodást kötött a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) és a Bajorországi Evangélikus Egyház (Evangelisch-Lutherische Kirche in Bayern; ELKB). A dokumentum, melyet csütörtökön Budapesten írtak alá, a két egyház harmincéves partnerkapcsolatának kereteit rögzíti.

Hírdetés

Az MEE MTI-hez eljuttatott pénteki tájékoztatása szerint a szerződés aláírását háromnapos bilaterális konzultáció előzte meg Visegrádon.
   
Idézték Fabiny Tamást, az MEE elnök-püspökét, aki az aláírás előtt tartott kétnyelvű áhítatában kiemelte, az egyházaknak három fontos feladata, hogy közösen imádkozzanak, felemeljék a hangjukat az elnyomottak érdekében és segítsék a rászorulókat.
   
A közlemény szerint Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök köszöntőjében arról beszélt, a harmincéves testvérkapcsolattal és a szerződéssel a két egyház bizonyságát adja, hogy „Jézus Krisztus szeretete erősebb, mint a gyűlölet, a háború, az erőszak és az evilági megosztottság”.
   
Michael Martin bajor egyházfőtanácsos a beszámoló szerint azt mondta, a szerződés aláírása egyértelműen jelzi, hogy a bajorországi és magyarországi evangélikus egyházak szeretnék továbbra is közösen folytatni az útjukat.
   
Felidézte, a testvéregyházak közötti első szerződést 1992-ben fogadták el. A Magyarországi Evangélikus Egyház kommunizmus utáni újjáépítésében a bajor partnerségnek is szerepe volt, és büszkék arra, amit együtt elértek. Természetesen ez nemcsak a felújított vagy az újonnan épített épületekre vonatkozik, hiszen mindenekelőtt a két egyház között kialakult emberi kapcsolatok tartják fent partnerségüket – tette hozzá a bajor egyházfőtanácsos.
   
Az együttműködés ma már az óvodáktól az idősek otthonáig számos intézményre, azok főállású és önkéntes munkatársaira kiterjed – mondta a beszámoló szerint, hozzátéve, hogy a partnerség nem egyirányú, a két egyház sokat tanult „egymástól és egymással.”
   
Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője az eseményt záró beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki valaha is segítette a bajor-magyar együttműködést és tevékenyen részt vett a szerződés elkészítésében – olvasható a közleményben.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »