„Megállapodás híján borítékolható a kudarc 2018-ban”

„Megállapodás híján borítékolható a kudarc 2018-ban”

Folytatódik az egymásra mutogatás a baloldalon a dunaújvárosi időközi választáson elszenvedett vereség után. A szocialisták elnöke kitart amellett, hogy a jövőben is a helyi szervezeteknek kell dönteniük a jelöltekről, a DK viszont mihamarabb megegyezést akar egy választási összefogásról. A Hír TV-nek nyilatkozó politológus szerint ha nem sikerül a megállapodás, megismétlődhet a baloldal 2014-es választási kudarca.

A dunaújvárosi fiaskó ismét a felszínre hozta a baloldalon belüli ellentéteket. Az időközi önkormányzati választáson megelőzhették volna a fideszes jelöltet, ha a baloldali pártok közös jelöltet támogatnak. A szocialisták elnöke eltolta magától a felelősséget, és a helyiek döntésére hivatkozott. Közben viszont kitart amellett, hogy helyi szervezetek válasszák ki a jelöltet a választások előtt.

„Nem akarok az elitekkel egyezkedni, mert a népet, a helyben élő választót nem fogja érdekelni az elitek megállapodása. Őt egy érdekli: ki lesz az, aki változást hoz neki az országban, mert számára élhetetlen ez a világ. Ő akar változást, és nekünk tanulnunk kell abból, s ha másra nem, arra a dunaújvárosi példa tökéletes, hogy nem lehet pártos logikával változást elérni” – fogalmazott Tóbiás József pártelnök a Magyarország élőben stúdiójában.

A DK szerint az MSZP közelgő tisztújítása okozta a zavart a baloldalon, jövőre meg kell állapodni a 2018-as közös indulásról. „Nagyon fontos a helyi szervezetek jelöltállító képessége, de éppen a dunaújvárosi eset mutatta meg, hogy az MSZP-ben a központi akarat ütközött a helyi akarattal, ezért ott káosz alakulhat ki. Ha pártok között nem sikerül 2017 őszére legkésőbb megállapodni abban, hogy melyik körzetben ki indul, és utána ezt a vitát átengedjük a helyi szervezeteknek mondjuk egy országos megállapodás után, akkor abból káosz lesz és vereség” – jelentette ki Gréczy Zsolt DK-szóvivő a Hír TV Reggeli járat című műsorában.

„Még mindig az a kérdés, amire nincs megoldás: közösen, egyedül, összefogva, hogyan?” – fogalmazott Török Gábor. A politikai elemző is inkább Gréczy Zsolt álláspontját osztja: „Az időközi választáson azt láttuk, hogy a szavazók maguk elvégezték ezt a feladatot, tehát az esélyes ellenzéki jelöltet megtalálták, de százhat helyen, amikor országos parlamenti választás van, ez nem fog menni. Tehát hogyha 2017-re a magyar baloldal nem tud kiizzadni választ arra, hogy hogyan akar elindulni a választáson, akkor ugyanaz lesz, mint 2014-ben” – hívta fel a figyelmet Török. A politológus szerint a dunaújvárosi eredmény hatása jelentős, később akár rossz példaként is hivatkozhatnak majd rá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »