Megáldották Szent László király szobrát Újfehértón

Megáldották Szent László király szobrát Újfehértón

Szent László királyt ábrázoló új köztéri szobrot áldottak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón február 10-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az esemény, mely a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat zárása volt, ünnepi szentmisével kezdődött a helyi plébániatemplomban, melyet Palánki Ferenc megyéspüspök mutatott be, majd megáldotta a templomkertben elhelyezett Szent László-szobrot. Az egész alakos alkotást Török József kőfaragó mester és munkatársai készítették. A szertartáson Juhász Imre címzetes kanonok, plébános Újfehértó városát és híveit Szent László király oltalmába ajánlotta, aki a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye védőszentje is. 

Palánki Ferenc püspök prédikációjában arra buzdította a híveket, merjenek a becsület és a tisztesség útján maradva, tizenharmadik apostolként Jézus Krisztus nyomában járni. Az elhangzott (Lk 5,1–11) szentírási szakaszra utalva kiemelte azt a mozzanatot, amikor Jézus kiválasztja első tanítványait, Pétert, Andrást, Jakabot és Jánost.

Meghívja őket, hogy legyenek emberhalászok. E szavakat nem csupán az apostolokhoz intézi, de általuk megszólít bennünket is – mutatott rá a főpásztor. – Meghív az életszentségre, tanítványaivá kíván tenni minket. Jézus sajátos módon választotta ki tanítványait, akik éppúgy kételkedtek, meginogtak és vívták a mindennapok harcait, ahogyan mi is tesszük. S bár olykor hibáztak, de a keresztény ember becsületével beismerték gyengeségeiket. Az Isten szeretetének fényében láthatjuk meg mi is bűneiket.

Hírdetés

Néha-néha meg kell állnunk, és rá kell tekintenünk az Istenre, s az ő fényén keresztül megláthatjuk, hogy hol vannak a gyengeségeink – folytatta a szónok, és hangsúlyozta, a keresztény embernek fontos jellemzője a készség a javulásra és a szilárd hit Jézus Krisztus istenségében. – Nekünk kell lennünk a tizenharmadik apostolnak. Most, ma Jézus minket küld. Sokszor bennünk is kétségek támadnak, a saját céljaink, érdekeink miatt imádkozunk és kérünk az Istentől, megköszönni viszont elfelejtünk. Bár Jézus ismeri emberi gyengeségeinket, mégis kiárasztja ránk a kegyelmét. Isten nem mond le rólunk gyarlóságaink ellenére sem, nekünk pedig erről a feltétel nélküli szeretetről kell tanúságot tennünk. Az apostolok útján járva megtapasztalhatjuk a szeretet csodáit.

Palánki Ferenc homíliáját egy, az ifjúsággal foglalkozó püspöki szinóduson elhangzott fontos mondattal zárta: „A hit helyett a hit örömét kell továbbadni a fiataloknak, annak örömét, hogy Isten megszólított bennünket, és bízunk az Ő kegyelmében.”

A szentmisét követően esküt tettek az újfehértói és a hozzá tartozó filiák egyházközségi képviselő-testületének újonnan megválasztott tagjai, majd a püspök megáldotta a templomkertben felállított új Szent László-szobrot. 

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »