Megáldották a „Házaspárok útját” Nyíregyházán

Megáldották a „Házaspárok útját” Nyíregyházán

A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya római katolikus társszékesegyház és a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye együtt szervez programokat házaspárok és házasságra készülők számára a házasság hete keretében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A programsorozatot a január 23-án indult „szerelmes kalandtúra” nyitotta meg, amely a hirdetése szerint az ifjú pároknak ötletet, a kisgyerekes házasoknak „alibit”, a gyerekek kirepülését átélőknek emlékeztetőt, az idős pároknak pedig az érzelmek „reneszánszát” adja.

A házasság hetéhez kapcsolódva február 11-én, szombaton görögkatolikus farsangi bál várta a családokat, másnap, február 12-én pedig a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban szentmise keretében áldották meg a jubiláló házaspárokat. Ugyanazon a napon a Szent Miklós-székesegyházban tartott vecsernyén a házasokért imádkoztak, és a szertatáson Szocska Ábel apostoli kormányzó ünnepi beszédében szólt a résztvevőkhöz.

Február 14-én adták át és áldották meg a testvéregyházak közreműködésével Nyíregyházán, a Sóstó körüli sétányon felállított Házaspárok útját. A tizenhat stációból álló út a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jeleníti meg.

A rendezvényen Tóth László nyíregyházi plébános köszöntötte az egybegyűlteket. Jelen voltak Bosák Nándor nyugalmazott püspök, Szocska Ábel apostoli kormányzó, Gál Sándor református esperes, Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Dicső Péter, a Nyírvédő Kft. csoportvezetője, valamint a stációk „örökbefogadói”.

A Házaspárok útját Zsatkuné Szabó Mónika, a projekt megvalósítója mutatta be. Beszámolt a megvalósulás körülményeiről, elmondta, hogy örömére szolgált, hogy a Gondviselés a stációk örökbefogadóit már az állomások elkészülése alatt megszólította; nemcsak a megvalósulásban segítettek, hanem a későbbiekben imáikkal is kísérik a családokat.

Zsatkuné Szabó Mónika ezután saját életének momentumai közül osztott meg néhányat a jelenlévőkkel. Férjével huszonhat éve boldog házasságban élnek, két felnőtt gyermekük van. Elmondta, felnőttkorában, egy nehéz élethelyzetben tért meg, majd szentségekhez járult. Családjával a Hálát adnunk című 15. stációt fogadták örökbe, mert mint fogalmazott, mindennap van miért hálát adniuk. A megtérése után megváltozott az élete, és munkája is más irányt vett. Esküvőikiállítás-szervezőként számtalan ifjú párral találkozott, akik boldogan készültek a házasságkötésükre. Ugyanakkor szembesülnie kellett azzal is, hogy nőtt a válások száma, sőt ma már egyre kevesebben vállalják az elköteleződést. Ez indította arra, hogy felajánlja segítségét a nyíregyházi római katolikus egyházközségnek azzal a reménnyel, hogy képességeit kamatoztatva, programok szervezésével tehet valamit, ami felhívja a figyelmet a házasság szerepére, a családban élés fontosságára.

Terveit a Magyar Schönstatt Mozgalom Családok a Családokért Egyesület örömmel fogadta. Segítették a kezdeményezését, amelyet a nyíregyházi önkormányzat is támogatott: megengedték, hogy közterületen állítsák fel a házasélet legfontosabb élethelyzeteire utaló stációkat.

A különböző felekezetek megnyitón jelen lévő képviselői áldást mondtak a Házaspárok útjára, majd Bosák Nándor nyugalmazott püspök megáldotta azt.

Az esemény végén Tóth László plébános külön köszönetet mondott azoknak a családoknak, házaspároknak, baráti társaságoknak, oktatási intézménynek, szervezeteknek, melyek örökbe fogadták a stációkat.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »