Megáldották a gyulafehérvári érsekség szőlőit

Megáldották a gyulafehérvári érsekség szőlőit

Kerekes László, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspöke végezte a szőlőmegáldást január 22-én, Szent Vince napján.

„Ha csorog a Vince, tele lesz a pince” – tartja a népi mondás. Szent Vince, akinek ünnepéhez ez a mondás kapcsolódik, azon korai keresztény szentek egyike, akik létezése történeti valóság, életükről és halálukról mégis alig tudni bizonyosat. 

Ünnepének dátuma, január 22. tette úgynevezett időmeghatározó szentté, és mint ilyet különösen a szőlősgazdák tisztelik. Ebben francia nevének népies etimológiájának van szerepe: Vin-cent jelentése: „százszoros bor”. Franciaországon kívül a keresztény bortermelők Elzászban, Dél-Németországban, Ausztriában tisztelik, a párizsi borkereskedő társulások sokáig verettek olyan pénzérmét, amelyen Szent Vince is látható.

Több ügy védőszentje: a cserepezőké, a téglaégetőké, a takácsoké és a kávéval foglalkozóké, de kérik a segítségét az elveszett tárgyak megtalálásához, belső bajok, a nyelv betegségei, a beszédkészség zavarai ellen. Emellett a szőlőhegyek, a francia, német vincellérek, a párizsi borkereskedők patrónusa.

Hírdetés

Szent Vince napján, január 22-én a szőlőtermelő vidékeken a gazdák megáldják ültetvényeiket, majd megkezdik a metszést. E hagyományhoz híven szőlőmegáldást tartottak a gyulafehérvári érsekség szőlőjében január 22-én. Kerekes László segédpüspök áldotta meg a szőlőket az érsekség borászai kíséretében a rózsamáli, illetve a magasabban fekvő csillagdai szőlészeti területen.

A saját szőlőben készült misebor a katolikus egyház kizárólagos belső használatára szolgál, kereskedelmi forgalomba nem kerül, igénylések alapján a plébániák rendelhetnek belőle.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »