Megáldották a felújított csányi katolikus templomot

Megáldották a felújított csányi katolikus templomot

Megújult a Heves megyei Csány katolikus temploma. A felújítás a tornyokat, a külső homlokzatot, a sekrestyét és az épülethez kapcsolódó tároló tetőhéjazatát érintette. A Szent György vértanú-templomot Ternyák Csaba egri érsek hálaadó szentmisén áldotta meg Krisztus király ünnepén, november 21-én.

Mándy Zoltán főesperes, plébános köszönetet mondott a főpásztornak, a híveknek és a magyar kormánynak a támogatásért.

Soltész Miklós államtitkár levélben üdvözölte az ünneplőket; többek között felidézte: a csányi templomot a visszavonuló németek 1944-ben felrobbantották, de aztán újjáépíttették a hívek, és most ismét megújulhatott.

„Ahol templom áll, ott közösség is van, amely az égre emeli tekintetét. Európának ma nagy szüksége van az összetartó, erős közösségekre” – írta a politikus.

Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében Jézus Krisztus királyságáról elmélkedett, rámutatva a földi értelemben és a krisztusi értelemben vett királyság közötti különbségre.

Kettős állampolgárok vagyunk: egyfelől nemzeti hovatartozásunk szerint, ezen túl pedig az Isten által létrehozott, nemzetek feletti világ polgárai is vagyunk, a keresztség által, mert így Jézushoz tartozunk, és elismerjük az ő királyságát – hangsúlyozta a főpásztor.

Jó nekünk az Egyház tagjainak lenni. Ez az a hatalom, amelyben Jézus Krisztus jelen van, egy zsúfolt templomban és egy olyan templomban is, ahol csak néhányan vannak jelen. Jó azt ünnepelni, hogy ez a templom ilyen csodálatosan megújult, s itt, a település szívében hirdeti Isten jelenlétét, Krisztus örök uralmát, s azt, hogy itt vannak olyan hívek, akiknek Jézus van életük középpontjában. Legyen a mai nap a hálaadásé, hálát adunk Krisztus Királynak megújult templomunkért, és kérjük őt, hogy adjon bátorságot, lelkesedést, hogy ugyanezzel a lendülettel megújítsuk életünket és egyházközségünk életét is – zárta szentbeszédét Ternyák Csaba érsek.

Hírdetés

*

Csány katolikus temploma a Magyarország kormánya által meghirdetett templomfelújítási program és egyházi épített örökség védelme keretében elnyert támogatásból újult meg. A felújítás a tornyokat, valamint a templom külső homlokzatát érintette. A munkákat 15 millió forinttal támogatta az Egri Főegyházmegye Gazdasági Bizottsága. Az egyházközség saját forrásként 5 millió, a helyi önkormányzat pedig további 1 millió forintos támogatást biztosított a templom külső felújítására.

A munkálatok során a sekrestye és a templomhoz kapcsolódó tároló tető héjazata is megújult.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »