Megalapításuk évfordulóját ünneplik a szalézi nővérek

Megalapításuk évfordulóját ünneplik a szalézi nővérek

Augusztus 5-én ünnepelik a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményének (közismert nevükön szalézi vagy Don Bosco Nővérek) alapítását világszerte.

A szalézi nővérek hagyományosan ekkor újítják meg szerzetesi fogadalmukat, és ilyenkor hangzanak el az első-, illetve az örökfogadalmak is.

Az ünnep a hála, a hűség és az emlékezés napja a Segítő Szűz első tizenöt leányára, akik 1872. augusztus 5-én magukra öltötték a szerzetesi ruhát. Ez a nap egyben a remény napja is, és kiváló lehetőség arra, hogy „újraélesszék” a kapott ajándékot: a szalézi hivatást.

Mornesében a szalézi rendfőnök, Ángel Fernández Artime mutat be szentmisét úgy, mint Don Bosco tette 1872-ben ezen a napon (a rendalapító tizenegy alkalommal járt Mornesében 1864 és 1878 között). Don Bosco augusztus 3-án lelkigyakorlatot tartott a lányoknak, akik aztán az új szerzetesi intézmény első tagjai lettek. Az első tizenöt Segítő Szűz Mária Leánya 1872. augusztus 5-én öltötte magára a szerzetesi ruhát. Tizenegyen közülük fogadalmat is tettek három évre. Közöttük volt Maria Mazzarello is.

Don Bosco részt vett a beöltöztetési szertartáson és a fogadalomtételen is. Egyszerű szavakkal fejezte ki érzését: „Kellemetlenül érzitek magatokat, nem is tudjátok letagadni, mindenki kinevet és megaláz benneteket, még rokonaitok is hátat fordítanak. A Szűzanya zsolozsmájában olvastátok: »A nárdusolaj kellemes illatot áraszt.« Tudjátok, hogy a citromfű illata mikor kellemes? Amikor jól kipréselik. Ezért, kedves leányaim, ne zavarjon, ha a világ így bánik veletek. Legyetek bátrak és vigasztaljon benneteket a tudat, hogy csak ilyen módon készülhettek fel, hogy a rátok bízott feladatot teljesíteni tudjátok. A hivatás hűséges követése alkalmassá tesz benneteket, hogy mások hasznára legyetek és biztosítsátok lelketek üdvösségét.”

Az ünnep lehetőséget kínál a nővéreknek, hogy növekedjenek a Mária iránti szeretetükben. Don Bosco azért választotta Mazzarello Máriát és társait, mert intenzív szeretettel égtek Mária iránt. Ahol Mária van, ott a jövő, és Don Bosco mindig a jövőben gondolkodott. A Don Bosco Nővéreknél a Madonna soha nem vendég volt, hanem a ház úrnője; és ez ma is így van.

Augusztus 5-én azért ünnepelnek a Don Bosco Nővérek, mert örömmel adták Istennek életüket és szolgálják a legkisebbeket, a legszegényebbeket. Ünnepelnek, mert „az ünneplő szív nagyon szereti az Urat” – ahogy Mazzarello anya mondta. Istennek ajánlják a Segítő Szűz Mária Leányai közösségeit az egész világon: azokat, akik most teszik le első fogadalmukat, akik örökfogadalmat tesznek és azokat is, akik huszonöt, ötven, hatvan, hetven, hetvenöt, nyolcvan éve hűségesek szerzetesi fogadalmukhoz!

„Hittel és reménnyel bízunk benne, hogy továbbra is sikerül megvalósítanunk Don Bosco álmát: hogy élő emlékműve legyünk hálájának a Segítő Szűz iránt, és az ő meghosszabbított keze az időben” – vallják a Segítő Szűz Mária Leányai.

A szalézi nővéreknek hazánkban a budapesti Pesthidegkúton, Mogyoródon, illetve Egerben van rendházuk.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »