Megalakult Nagyszombat Megye Önkormányzatának Tanácsa

Megalakult Nagyszombat Megye Önkormányzatának Tanácsa

A tanácskozás napirendjének legfontosabb pontja a megye 2023-as évi költségvetésének elfogadása volt. Az energiaválság miatt a jövő évi költségvetés egyik legfontosabb tétele az oktatási, kulturális, szociális, egészségügyi intézményeink és hivatalaink épületei rezsiköltségének – több, mint 100%-kal megemelt – finanszírozása. Az ország költségvetésének elfogadása körüli bizonytalanság miatt nem látjuk tisztán az állami beavatkozás mértékét, de az intézményeink működtetését, az alkalmazottaink munkavégzésének megfelelő körülményeit, diákjaink tanulásának és lakóink ellátásának biztosítását elsődlegesnek tartjuk.

A megye 2023-ban jelentős mértékben visszafogja az útfelújításokat, de a fentebb említett intézményeinkben a beruházások a válság előtti időszakhoz hasonlóan folytatódnak.

A jelenlegi pénzügyi lehetőségeink szerint kevesebb költségvetési forrás jut a civil szervezetek támogatására, de azon leszünk, hogy bevételeink alakulásának függvényében az év folyamán ez változzon és visszatérjen az idei év szintjére.

A megyék fennállása óta első alkalommal került kidolgozásra és elfogadásra a választási időszak kezdetén egy irányadó, a megye tevékenységi területeit átfogó dokumentum, Nagyszombat Megye Regionális Programterve – Egy modern megye víziója 2022–2026 címmel. Látványos célok, víziók mellett konkrét feladatokat is megfogalmaz az elkövetkező négy évre. Külön foglalkozik a nemzetiségek helyzetével és minden olyan területtel, ahol a megye aktívan fellép a nemzetiségek identitásának megőrzése érdekében.

A Szövetség képviselőcsoportjának javaslatára a megyei önkormányzat állandó szakbizottságai területén is változásokra került sor. Az eddigi kulturális és sportbizottság hatásköre kibővül a nemzeti kisebbségek témájával. A tizennégy képviselőnk négy elnöki és hat alelnöki tisztséget és további 16 bizottsági helyet tölt be.

Hírdetés

Elnökök:
Bacsó László – Közlekedési és közúthálózatok bizottsága
Bíró László – Regionális fejlesztések, idegenforgalom és nemzetközi kapcsolatok bizottsága
Forró Krisztián – Oktatásügyi és ifjúsági bizottság
Hájos Zoltán – Mandátumvizsgáló bizottság

Alelnökök:
Fenes Iván – Pénzügyi bizottság
Horváth Zoltán – Vagyongazdálkodási bizottság
Polák László – Szociális ügyek bizottsága
Orosz Csaba – Kulturális, nemzetiségi és sportbizottság
Ervin Chomča – Egészségügyi bizottság
Nagy József – Környezetvédelmi és vidékfejlesztési bizottság

A Szövetség képviselői nevében

Nagyszombat, 2022. december 7-én, Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke

(Sajtóhír)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »